Kako je CIA htjela da smakne Kastra?

Agencije
Kako je CIA htjela da smakne Kastra?

Na dan kada je ubijen Džon F. Kenedi, CIA je pokušavala da ubije Fidela Kastra otrovnom olovkom, tvrdi se u nekada povjerljivim dokumentima koje je Nacionalni arhiv otvorio za javnost.

Kenedi je ubijen u Dalasu 1963. godine, a isti dan je Fidel Kastro preživio pokušaj CIA da ga ubije smrtonosnom hemijskom olovkom, tvrdi „Independent“. Ironije li, Kastro je nadživeo američkog rivala za više od pet decenija.


U novim poverljivim dokumentima koji su procurili vezano za rasvjetljavanje ubistva Džona Kenedija, navode se i planovi CIA za ubistvo Fidela Kastra.

Tako se u dokumentima našao i podatak da je 22. novembra 1963. godine, agent CIA donio u Pariz olovku u kojoj se nalazio špric pun otrova. U međuvremenu, s druge strane svijeta se odvijala jedna od najvećih političkih tragedija.

“Dokazi pokazuju da je sastanak odložen jer je u tom trenutku upucan Džon Kenedi“, piše u dokumentima.

Inače, ovo je samo jedan od pokušaja atentata na Fidela Kastra jer drugi dokument iz 1967. godine, pod nazivom “Izvještaj o pokušajima atentata na Fidela Kastra“, navodi da je Džon Kenedi bio opsjednut idejom da ga ubije.

“Ne možemo govoriti o stepenu odgovornosti službenika Agencije koji su definitivno bili pod pritiskom Kenedijeve administracije da se uradi nešto povodom Fidela Kastra i njegovog režima.“

Među drugim scenarijima bio je i onaj da Fidel popije otrovne tablete, zatim da obuče otrovno odjelo za ronjenje, a potom pronađe morsku ljudsku koja bi pošto je podigne eksplodirala. U planu je bilo i trovanje vazduha u prostorijama radija koji je Kastro koristio, ali i podmetanje otrova u njegove omiljene cigarete koje bi ga dezorijentisale i ponizile tokom javnih govora.

U dokumentima se navodi da je malo trebalo da CIA odobri i krvoproliće kao sredstvo za smaknuće Fidela Kastra, pa su nuđene novčane nagrade za ubijanje kubanskih komunista, kao dio napora da se „izvrši pritisak na njih stvarajući nepovjerenje i nejednakost“. Predložene nagrade su bile oko 100.000 dolara za ubistvo vladinog službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana