Kако је ЦИА хтјела да смакне Кастра?

Агенције
Kако је ЦИА хтјела да смакне Кастра?

На дан када је убијен Џон Ф. Кенеди, ЦИА је покушавала да убије Фидела Кастра отровном оловком, тврди се у некада повjерљивим документима које је Национални архив отворио за јавност.

Кенеди је убијен у Даласу 1963. године, а исти дан је Фидел Кастро преживио покушај ЦИА да га убије смртоносном хемијском оловком, тврди „Индепендент“. Ироније ли, Кастро је наџивео америчког ривала за више од пет деценија.


У новим поверљивим документима који су процурили везано за расвјетљавање убиства Џона Кенедија, наводе се и планови ЦИА за убиство Фидела Кастра.

Тако се у документима нашао и податак да је 22. новембра 1963. године, агент ЦИА донио у Париз оловку у којој се налазио шприц пун отрова. У међувремену, с друге стране свијета се одвијала једна од највећих политичких трагедија.

“Докази показују да је састанак одложен јер је у том тренутку упуцан Џон Кенеди“, пише у документима.

Иначе, ово је само један од покушаја атентата на Фидела Кастра јер други документ из 1967. године, под називом “Извјештај о покушајима атентата на Фидела Кастра“, наводи да је Џон Кенеди био опсједнут идејом да га убије.

“Не можемо говорити о степену одговорности службеника Агенције који су дефинитивно били под притиском Кенедијеве администрације да се уради нешто поводом Фидела Кастра и његовог режима.“

Међу другим сценаријима био је и онај да Фидел попије отровне таблете, затим да обуче отровно одјело за роњење, а потом пронађе морску људску која би пошто је подигне експлодирала. У плану је било и тровање ваздуха у просторијама радија који је Кастро користио, али и подметање отрова у његове омиљене цигарете које би га дезоријентисале и понизиле током јавних говора.

У документима се наводи да је мало требало да ЦИА одобри и крвопролиће као средство за смакнуће Фидела Кастра, па су нуђене новчане награде за убијање кубанских комуниста, као дио напора да се „изврши притисак на њих стварајући неповјерење и неједнакост“. Предложене награде су биле око 100.000 долара за убиство владиног службеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана