Јосип Броз Тито – човјек са стилом ФОТО

Танјуг
Јосип Броз Тито – човјек са стилом ФОТО

Музеј историје Југославије (МИЈ) данас је врвио од туриста који су дошли да обиђу ту институцију у којој се чува успомена на дуги период владавине доживотног предсједника СФРЈ, Јосипа Броза Тита.

Међутим, заинтересовани који желе да сазнају више о његовом приватном животу, о томе како је живио, у чему је уживао, како је изгледао један његов дан, шта је облачио... могу да посјете Кућу цвијећа, која је саставни дио МИЈ-а, гдје је приређена нова стална поставка под називом "Тито лично".

Увид у предмете које је Јосип Броз Тито најчешће и најрадије користио осмислили су музејски савјетници МИЈ-а Момо Цвијовић и Веселинка Кастратовић Ристић.

У одабиру предмета ауторе је водила жеља да сазнају какав је Јосип Броз Тито био приватно и како су државничке активности утицале на његово слободно вријеме и стварање култа личности.

Како је лични и јавни живот утицајних државника немогуће разграничити изложба је тематски подијељена на пет цјелина: Човјек са стилом, Сусрети, Путовања, Хедонизам и Друже Тито ми ти се кунемо.

Изложен је 61 предмет, као и 128 штафета које су доживотном предсједнику Југославије поклањане 25. маја.

Међу експонатима су цилиндри које је Броз носио, одијела, ципеле, али и детаљи по којима је био специфичан, као што су наочаре за вид, затим упаљачи, пошто је био пушач, игле за кравате и друго.

Цвијовић је као занимљивост Танјугу истакао Упутство о начину рада предсједника републике о томе како изгледа један његов радни дан, а који су недавно пронашли. Ту је наведено шта предсједник ради од устајања ујутру, па до касних вечерњих сати.

"Занимљиво је да су споменуте само три ситуације у којима се председник уопште није смео ометати, а то су док гледа филм, када се налази у фото лабараторији и док се сунча, односно када је на плажи", истакао је Цвијовић.

Он сматра да су то једине ситуације које говоре колико је он уживао у приватном животу, а и познато је да је Тито обожавао филм, пошто је дневно гледао по два, три филма. "У том упутству се већ на трећој страни налази ставка да лични секретар напушта радно место кад почиње филмска пројекција", рекао је кустос.

Он је објаснио да је највећи дио дана Броз обављао своје државничке обавезе, као што је примање поште, одговарања на писма, састанци, а у тренуцима одмора бавио се спортом.

"Тито је највише волео такозване такмичарске игре, где се у такмичи са једним противником", рекао је он и подсјетио да су то били шах и тенис.

У архиви МИЈ-а се налазе бројне фотографије и предмети који приказују Тита у слободним активностима: у лову, крстарењима, са познатим глумцима...

У данашње вријеме новинска фотографија није толико "животна", а Цвијовић напомиње да се новинари изненаде када посјете фототеку МИЈ-а и каже да су збуњени начином на који су догађаји "ухваћени" фотоапаратом и начином како је све биљежено из дана у дан.

"О Титовом животу је сачувана фанстатична документација и архивска и фото грађа, а не знам да ли је то случај са данашњим председницима", каже он.

"Проблем је у начину живота, у брзини. На изложеним фотографијама се пре свега види, да је Тито имао времена, јер је по протоколу постојало време, а између осталог време је било одвојено и за његове сусрете за фоторепортерима", закључује Цвијовић и додаје да му се чини да данас то вријеме не постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана