Говор који је означио крај Другог свјетског рата у Јапану

Агенције
Говор који је означио крај Другог свјетског рата у Јапану

Говор од 4,5 минута цара Хирохита на крају Другог свјетског рата "оживио" је у дигиталном облику.

 

Хирохитов глас, готово нечујан због слабог квалитета звука, али и његовог неразговјетног говора, објавио је предају Јапана 15. августа 1945.

У суботу је Агенција царске резиденције објавила дигиталну верзију оригиналног звука уочи 70. годишњице од краја рата.

„Језик је био изузетно компликован", рекла је Томи Кондо (92) која је као новинар НХК слушала пренос 1945. „Говор је добар, док га читате, али мислим да многи људи уопште нису разумјели шта је рекао, а лош пријем и квалитет звука радија су то још и погоршали. Неки су помислили да треба и даље да се боре".

Ипак, сваки Јапанац зна дио говора у ком Хирохито изражава своју ријешеност да донесе мир „трпећи неиздрживо и патећи неподношљиво", што је фраза која се касније много користила у филмовима о рату.

Говор почиње прихватањем услова предаје и изражавањем „жаљења у најдубљем смислу" према азијским земљама које су сарађивале са Јапаном да стекну „еманципацију" од Западне колонизације. Он жали и за разарањима које је донијела „нова и најсуровија бомба" бачена на Хирошиму и Нагасаки и моли све да остану мирни док помажу да се држава обнови.

Значај овог говора лежи у томе што се народу обратио сам Хирохито, који је у то вријеме сматран готово божанском фигуром.

У ноћи објаве предаје, Хирохито се састао са врховним званичницима у бункеру у кругу палате.

У страху од насилних протеста војске која није жељела да се рат оконча, снимак Хирохитове објаве направљен је у тајности. Техничари радија Кришом су га снимили, а цар је изјаву прочитао двапут.

Група младих официра провалила је кроз капије палате и покушала да украде плоче и блок са исписаним говором, али их је особље очајнички штитило и на послијетку, пуштени су на радију ХНК слиједећег дана.

Драма о посљедња два дана рата преточена је у филм „Најдужи дан у Јапану" 1967. а римејк би требало да се појави у јапанским биоскопима 8. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана