Готово 20 година требало му је да прочита мајчино писмо из Аушвица

Глас Српске
Готово 20 година требало му је да прочита мајчино писмо из Аушвица

Френк Грунвал (87) је преживео Холокауст док су његови родитељи Вилма и Курт и брат Џон завршили у Аушвицу, децембра 1943. године.

Френк је имао само 12 година када су нацисти ухапсили његовог брата Џона (16). Њихова мајка је знала да га воде у гасну комору и није жељела да дозволи да га одведу самог, па је одлучила да пође с њим.

Само неколико тренутака пред смрт написала је писмо својој породици и дала га чувару у нади да ће га он проследити на праву адресу. На срећу, он је то и учинио.

Много година након смрти родитеља Френк је одлучио да прочита мајчино писмо, које је поклонио Музеју Холокауста у САД.

"Моја мајка је увијек добро процјењивала људе. У томе је успјела и када је одабрала чувара у логору који нам је касније прослиједио писмо", рекао је Френк, преноси британски "Метро".

Неколико мјесеци касније, наставио је Френк, Аушвиц је ослобођен и ја сам се поново нашао са својим оцем.

"Рекао ми је да има писмо од моје мајке, које је написала мало прије него што је убијена. Како ми је тада рекао, било је то опроштајно писмо у којем ми је мајка пожељела да остатак живота проведем најбоље што могу. Тада сам имао само 12 година и нисам могао да га прочитам. Бољела ме је сама помисао на то", објаснио је Френк.

Његов отац је преминуо 1967. године, када је Френк одлучио да прочита писмо на којем је стајао датум - 11. јул 1944. година. У првом дијелу писма обраћала се Френковом оцу Курту.

"Теби, мом једином, у изолацији смо, чекамо таму. Размишљали смо о томе да се кријемо, али смо одлучили да то не учинимо, будући да је све безнадежно. Камиони су већ стигли и само чекамо неизбјежно. Потпуно сам мирна. Урадили смо шта смо могли. Остајте здрави, а запамтите моје ријечи, вријеме ће излијечити све. Води рачуна о мом малом златном дјечаку, и немој превише да га размазиш", написала је Вилма.

У писму им је обојици пожељела да проживе дивне животе.

"До вјечности, Вилма", потписано је писмо.

Френк је писмо предао музеју у којем су му рекли да је то једино свједочанство о менталном здрављу затвореника из тог периода.

"Сјећам се да сам причао супрузи да се бојим да ће моја мајка бити заборављена. Међутим, сада када се писмо нашло на изложби у музеју, знам да неће", закључио је Френк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана