Годишњица ЗОИ 1984. у Сарајеву: Вучко слави 33. рођендан VIDEO

Nezavisne.com
Годишњица ЗОИ 1984. у Сарајеву: Вучко слави 33. рођендан VIDEO

На данашњи дан прије 33 година Сарајево је након више од мјесец дана без падавина освануло бијело и лиијепо као никада до тада, а клизачица Санда Дубравчић у 15.44 часова на стадиону "Кошево" упалила је пламен за почетак 14. зимских олимпијских игара.

Било је то 12 дана зимске бајке у града на Миљацки у којем је подијељено укупно 117 медаља и што је занимљиво идентичан број од 39 златних, сребрних и бронзаних. Наступило је 1.272 спортиста из 49 држава у шест спортова.

Међународни олимпијски комитет у одабиру земље домаћина дјеломично се водио политичким разлозима. Као несврстана земља, СФРЈ је давала мање прилике за хладноратовске бојкоте. Ипак, главни мотив је била жеља да се Игре, као симбол свјетског мира и братства међу људима, одрже у граду који је до тада био  најпознатији по догађајима који су били непосредан повод Првог свјетског рата.

Игре су између осталих обиљежили Финкиња Марја Лиса Хамалаинен освајачица све три појединачне трке у скијашком трчању. Женски тим ДР Њемачке у брзом клизању освојио је девет од 12 могућих медаља у том спорту. Публику у "Зетри" уз тактове болера одушевио је плесни клизачки пар из Велике Британије Џејн Торвил и Кристофер Дин. Добили су од судија максималне оцјене за умјетнички дојам и остали један од наимпресивнијих побједника у клизању у олимпијској историји.

Послије игара је остала и легенда, од којих једна каже да су сарајевски мангупи у то вријеме наивним турситима продавали Вијећницу и многе друге културно историјске знаменитости. У Сарајево су осим спортиста и туриста, допутовале и бројне познате личности, међу њима и амерички глумац Кирк Даглас, којем су наводно украли новчаник, али му је експресно враћен без интервенције тадашње милиције, јер "лопви" наводно нису жељели оставити лошу слику о граду и земљи.

Сарајево је и до данас једини зимски олимпијски град који на полупречнику од 24 километра може да реализују све спортске дисциплине и Игре у цјелини. За комплетну инфраструктуру утрошено је око 150 милиона долара. Ипак трошак се исплатио јер су то биле прве Игре са новчаним добитком од 12 милиона долара. Јуре Франко освојио је сребрну и постао први Југословен који се окитио одличјем на зимским Играма до тада, док је први фаворит Бојан Крижај остао упамћен по томе што је замуцао читајући олимпијску заклетву на пуном Кошеву. Званична маскота ЗОИ '84 био је Вучко.

Сарајево и Југославија свијет су поздравили 19. фебруара на церемонији затварања у Зетра уз тактове стихове пјесме Душка Трифуновића "Лијепо је било у Сарајеву, до виђења у Калгарију". Предсједник МОК-а Хуан Антонио Самаран чије име данас носи дворана Зетра, рекао је тада "Довиђења драго Сарајево" и потврдио јавно да су то биле најбоље организоване игре до икад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана