Форд, BMW и Хуго Бос сарађивали са Хитлером

Глас Српске
Форд, BMW и Хуго Бос сарађивали са Хитлером

Берлин - Многе велике компаније чије производе и данас купујемо тијесно су сарађивале с нацистима у Другом свјетском рату. Неке су се извиниле, а неке никада нису јавно коментарисале своју срамоту.

Међу њима нису само њемачке "Бајер", "Сименс" и "Хуго Бос", већ и америчке, попут "Форда", у вријеме док је оснивач Хенри Форд водио компанију.

Модни дизајнер Хуго Бос био је члан Нацистичке партије, у коју је ушао двије године прије него што је Хитлер дошао на власт. Креирао је униформе за СС одреде и Хитлерјугенд, а шили су их логораши у злогласним концентрационим камповима. Компанија, која је данас један од великих свјетских брендова, издала је извињење 2011. године и финансирала књигу о њиховим везама са нацистима.

Макс Волас, новинар који је истраживао холокауст, написао је у својој књизи да није само Хенри Форд пао под утицај нациста, већ би и његов најстарији син Едсел био оптужен за сарадњу с непријатељем да није преминуо 1943. године. Хитлер није скривао своје дивљење према Хенрију Форду и то је и овјековјечио у књизи "Мајн кампф", а Фордов портрет је држао у својој канцеларији. Форд је добио највиши орден нациста који може да добије ненијемац.

Власник "Мерцедеса", "Дајмлер", признао је још 1986. да је за њих радило 40.000 принудних радника у грозним условима током Другог свјетског рата. У "Фолксвагеновој" фабрици у Волфсбургу је радило 12.000 заробљеника, а данашњи "Ауди", некадашњи "Ауто унион", користио је 20.000 заробљеника из концентрационих логора у својим фабрикама.

Тек 2011. породица Квант, власници BMW-а, признали су да су отимали јеврејске фирме у Њемачкој, користили радну снагу из логора и пословали са највишим ешалонима нацистичке владе. Глава породице Гунтер Квант постао је члан Нацистичке партије 1933. године, а његова бивша супруга Магда Ритшел удала се за Јозефа Гебелса и заједно су извршили самоубиство, након што је отровала шесторо своје дјеце у Хитлеровом бункеру 1945. године. У Квантовим фабрикама оружја неколико непослушних радника је погубљено. Фармацеутска кућа "Бајер" је производила отровни гас "циклон Б", који су нацисти користили за масовна убиства Јевреја у концентрационим логорима. Користили су 83.000 логораша за присилан рад само током 1944. године. Са нацистима су сарађивали и "Кодак", компанија најпознатија по фотографској опреми, која је некада производила војну опрему, окидаче и детонаторе, и "Сименс".

Шанел и Луј Витон

Аутор књиге "Спавати с непријатељем: Тајни рат Коко Шанел" тврди да је она била антисемита, хомофоб, и да је активно сарађивала с нацистима током окупације Париза. Такође, књига "Луј Витон: Француска сага" открива да је ова модна кућа имала јаке везе са вишијевским режимом, и производили су добра која глорификују маршала Филипа Петена. Најстарији син Луја Витона, Анри, наводно је био чест гост кафеа који је држао Гестапо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана