Ево зашто Харибо прави баш бомбоне медвједиће?

Агенције
Ево зашто Харибо прави баш бомбоне медвједиће?

1920. године 27-годишњи Ханс Ригел био је посластичар у Бону и одлучио је да напусти посао како би почео да производи посластице у својој кухињи.

Његове прве посластице били су тврди безбојни слаткиши које је продавао локалним продавницама и на уличним фестивалима. Он је имао само једног радника, а била је то његова жена Гертруда која је достављала слаткише на свом бициклу.

Ригел је убрзо основао компанију и дао јој име Харибо. Назив компаније настао је комбиновањем прва два слова његовог имена и презимена и његовог родног града, па је тако настало име Харибо. Његови слаткиши добро су се продавали, али је он хтио да направи нешто што се може истицати у силној понуди слаткиша у Њемачкој.

Расплесани медвједићи на фестивалу

Ригел је примјетио да су гумене бомбоне веома популарне, али није био задовољан како све оне изгледају. Када се присјетио медвједа који су плесали на једном дјечјем фестивалу на којем је био, одлучио је да направи гумене бомбоне у облику медвједића.

Његови расплесани медведићи били су дужи и тањи од гумених медвједића који се производе данас, а за један цент су се могла добити два гумена медвједића који су долазили само у златној боји. Како би добио што квалитетнији производ Ригел је користио желатин.

Дјеца су показала велики интерес за његовим гуменим бомбонама, а за 10 година Харибо је запослио 160 људи. До Другог свјетског рата компанија је имала више од 400 запослених и производила тону слаткиша.

Златни медвједићи заштитни знак компаније

Други свјетски рат створио је проблем за Ригелов посао па је Харибо током њега имао само 30 запослених. Након његове смрти 1945. године, његови синови Ханс и Паул су подигли компанију на ноге и у року од пет година компанија је имала више од хиљаду запослених.

1960. године Харибо је почео са међународним пробојем и почео да производи слаткише какве можемо купити данас, а 1967. године они су долазили у многим бојама.

1975. Харибо златни медвједићи су постали заштитни знак компаније. Данас компанија производи 100 милиона гумених бомбона дневно и има мноштво фабрика широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана