Дjело мистериозне цивилизације?

Агенције
Дjело мистериозне цивилизације?

Најзанимљивија појава на такозваној "Необјашњивој мапи" је Антарктик: не само да на њему нема леда, већ је повезан са Јужном Америком.

То је поново покренуло теорију, чији је творац историчар доктор Чарлс Хапгуд са Харварда, да мапа приказује Антарктик из доба праисторије. Ријеч је о претпоставци да се Пири приликом стварања мапе можда служио мапом неке старије цивилизације.

С обзиром на то да је Антарктик откивен 1818, а не 1513 године, осликавање топографије овог дијела свијета представља велику мистерију - како је Рајс уопште дошао до информација о преглацијалном Антакртику?

Могуће објашњење

Рајс је сам на мапи образложио да је приликом њеног стварања користио двадесетак различитих извора, укључујући историјске карте и карте његових савременика.

"Арапи су често Клаудија Птоломеја, географа из 2. вијека, мијешали са Птоломејем Првим, генерала из Александрије и првог птоломејског владара Египта, који је владао од 323. до 285 године прије нове ере", пише стручњак за мапе Грегори Мекинтош у својој књизи "Piri Teis Map of 1513".

Пири Рајс је највjероватније направио исту грешку, вjерујући да мапе потичу из времена Птоломеја Првог, умjесто Клаудија Птоломеја.

Мекинтош такође наводи да се неслагања у вези са Сjеверном Америком могу приписати тадашњем jверовању да је ријеч о Азији, што није било везано само за Рајса.

Најједноставније објашњење, дакле, било би да није ријеч о Антарктику, већ Тери Аустралис, хипотетичком континенту који је у Рајсово вријеме представљан на многим картама. Вјеровало се да Тера Аустралис представља противтежу континентима на сјеверној хемисфери, и чекао дан када ће нови континент бити истражен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана