Dejtonski sporazum - 22 godine poslije

RTRS
Dejtonski sporazum - 22 godine poslije

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Paterson u Dejtonu, parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

Međutim, u godinama koje su uslijedile, zbog, prije svega politike Međunarodne zajednice, nadležnosti entiteta su osipane, a sve više ih je prebacivano na nivo BiH.

Slovo, a ne duh Dejtona – to je ono na čemu Srpska od uvijek insistira. Međutim, ovaj sporazum je, nakon, dvije 22 godine, daleko od onoga što je potpisano. Iako je ne poznaje Ustav BiH, institucija Visokog predstavnika na sebe je preuzela ustavotvornu, zakonodavnu, a često i sudsku vlast. Po nepisanom pravilu, na štetu Republike Srpske, kojoj su tako otete 83 nadležnosti i stvorene brojne institucije na nivou BiH koje izvorni Dejton ne predviđa. Predsjednik Srpske Milorad Dodik upozorava da nijednu nadležnost Srpske na nivo BiH srpski narod nije prenio institucionalno i slobodnom političkom voljom.

„Sve je učinjeno pritiscima na ljude, prijetnjama, kaznama, zatvaranjem, progonom, maltretiranjem i torturom međunarodne zajednice. Stalna osporavanja od visokih predstavnika i podmukle akcije imale su cilj da prenesu nadležnosti na nivo BiH i stvore unitarnu zemlju kako su to zapadni krugovi obećali Aliji Izetbegoviću. Republika Srpska se izborila protiv svega toga“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Da su neke nadležnosti Srpskoj otimane na brutalan način, upozorava i predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Druge su, kaže, uvođene u proceduru dogovora. Bez efekata. Upozorava da bi BiH bila funkcionalnija i organizovanija ako bi nadležnosti bile vraćene, onima kojima pripadaju po Ustavu, a onda da se dogovorom i koordinacijom rješavaju problemi.

„Velika je prevara predstavnika međunarodne zajednice koji su objašnjavali da se neke stvari ili reforme trebaju dešavati na određen način, te navodili da će to sve dovesti do sistema koji će biti bolji, efikasniji, jeftiniji, ekonomičniji, da bi se ispostavilo da to baš nikako nije tako. Time smo dobili jednog monstruma, koji je i skuplji i neefikasniji i neorganizovaniji i uz to još stalno osporavan“, istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović u pisanoj izjavi poručuje da će Parlament Srpske u godinama koje dolaze, putem zakonskih i demokratskih metoda učiniti sve da zaštiti nadležnosti Republike Srpske definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom. Da se ne smije dozvoliti da se ponovi prenos nadležnosti, upozorava i potpredsjednik Parlamenta Nenad Stevandić. 

„Dejton danas je da se prisjetimo šta smo imali i kakvim smo sve glupostima i pristajanjem na kompromise izgubili i da to nikad više ne radimo“, naveo je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

I pored pokušaja prinudne i nasilne unitarizacije prenošenjem nadležnosti, opstali su niz njegovih vrijednosti i autonomija entiteta, upozorava pravni ekspert Radomir Lukić. 

„On omogućava da se nijedan narod ne osjeća poniženim, da se nijedan narod ne osjeća obespravljenim, da niko nad njim ne vrši dominaciju. Ovaj sporazum zadovoljava osnovnu vrijednost da se postiže ravnopravnost svih konstitutivnih naroda“, naglasio je Lukić.

Dokument na kojem počiva mir, tačnije njegovi originalni primjerci godinama unazad, nestajali su i pojavljivali se, s vremena na vrijeme. Tako je bilo i krajem prošlog mjeseca kada je u kući Željka Kuntoš iz Pala, pronađena originalna verzija koju je, po sumnji policije, pokušavao da proda. Taj primjerak još je na vještačenju. 

„Za sada prema informacijama koje imamo, mi smo ga tretirali kao originalan dokument. Vidjećemo šta će vještačenje pokazati“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Šta je sa primjerkom koji se, prema pisanju medija, u isto vrijeme misteriozno pojavio i u Predsjedništvu BiH, a čiji nestanak je 2008. prijavljio Željko Komšić? Potvrda ili demantij te informacije, izostali su i 20 dana nakon što smo odgovore zatražili od Sekretarijata Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.

NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana