Дан младости: Погледајте како се некада славио Титов рођендан VIDEO

Агенције
Дан младости: Погледајте како се некада славио Титов рођендан VIDEO

Иако је југословенски предсједник Јосип Броз Тито рођен 7. маја, званично је славио рођендан 25. маја, на дан који је 1957. године назвао Даном младости. Овај празник се у државама некадашње Југославије обиљежава и данас.

Дан младости уведен је у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ) 1945. године, на иницијативу крагујевачке омладине.

Главни симбол празника била је штафета младости, која је ношена мјесец и по кроз читаву територију Југославије и 25. маја предавана Титу на свечаности која је организована на стадиону ЈНА.

Носиоци штафете младости били су узорни млади људи - најбољи ученици и студенти, млади радници, истакнути спортисти, односно они омладинци који су се истицали својим нарочитим залагањем и постигнућима.

Штафета младости предавана је Титу све до његове смрти 1980. године, али се њен живот наставио и касније. Наслиједили су је предсједници тадашњег Савеза социјалистичке омладине Југославије, који су је примали као симбол љубави и оданости Титовом дјелу до 1987 године.

Штафета младости, која се у сусрет 88. Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар предсједника у Скупштини СФРЈ.

Као и претходних година, више хиљада поштовалаца Брозовог лика и дијела обишли су Титов гроб у Кући цвећа и Музеј историје Југославије у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана