Дан који је промијенио свијет: Највећа поморска инвазија у историји

index.hr
Дан који је промијенио свијет: Највећа поморска инвазија у историји

У зору шестог дана априла 1944. године почела је највећа поморска инвазија у историји.

Стотине хиљада британских и америчких војника, војска слободне Француске те хиљаде припадника других народа и нација тог су јутра јуришали на добро утврђене њемачке положаје на плажама Нормандије.

Дан Д је почео. Био је то заправо почетак Операције Оверлорд, али управо искрцавање у Нормандији тог јутра, познато као Дан Д, било је и остало најпознатији дио те историјске битке којом је отворен западни фронт на европском копну. Након Дана Д било је јасно неколико ствари: да ће рат до краја бити немилосрдан, али да је пораз Њемачке неминован.

Наравно, тог јутра све је још било неизвјесно. Планирање нечега што ће постати највећа поморска инвазија у историји почело је још 1943. године. Јасно, све се планирало у тајности, а савезнички шпијуни побринули су се да њемачки војни естаблишмент наведу на криви траг.

На планирани дан операције вријеме је било далеко од идеалног па је све одгођено на 24 сата. Вријеме и даље није било идеално, али операција се морала извести. Свако даљње одгађање било би предуго због мјесечевих мијена те промјена плиме и осеке. А јасно је да би одгода од више дана повећала ризик да Нијемци све сазнају, а нестанком фактора изненађења, увелике би се смањиле шансе за успјех. Хитлер је знао да савезници нешто планирају, али није знао ни када ни гдје. Као заповједника њемачких снага на западу поставио је Ервина Ромела, генерала који је добио надимак Пустињска Лисица због успјешног дјеловања у Сјеверној Африци.

Савезничко искрцавање почело је 6.6. у 6:30 сати. Осамдесет километара обале у Нормандији подијељено је у пет сектора: Јута, Омаха, Голд, Џуно и Сворд. Дувао је јак вјетар, а чим су се приближили обали, бродови су се нашли под тешком митраљеском ватром.

Савезници заправо први дан операције нису направили ништа од онога што су замислили.

Ипак, направили су оно најважније - искрцали су се и створили снажно упориште, довољно јако да их Нијемци не могу отјерати. То је било довољно за добар почетак. Нијемци су имали између 4.000 и 9.000 погинулих. Са савезничке стране погинуло је најмање 10.000 људи.

Искрцавање у Нормандији, споменули смо већ, било је највеће поморско искрцавање у писторији. У њему је учествовало око 5.000 бродова, а само на Дан Д на плажама се искрцало око 160.000 савезничких војника. Њима ће се до краја јуна придружити још 875.000 људи. До 12. јуна савезници ће ослободити простор дужине 97 километара, који се протезао 25 километара у унутрашњост.

Иако је било пуно већих битака у свјетској историји, па и у самом Другом свјетском рату, 6. јуна 1944. био је дан који је промијенио свијет. Тог је дана напокон отворен западни фронт чиме ће знатно бити растерећена Црвена армија која је од 1941. године у борбама изгубила милионе људи.

Дан Д додатно су популаризовали бројни филмови и компјутерске игре. Најпознатији је свакако Спашавање војника Рајана из 1998. године. Сам појам “Дан Д” ушао је у свакодневни говор као фраза која означава важан дан у нечијем животу.

Још годину дана након овог искрцавања, трајао је Други свјетски рат. Њемачки отпор био је жесток, али савезничка побједа и слом нацизма након Дана Д били су само питање времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана