Да ли знате који је рат најкраће трајао?

Индепендент
Да ли знате који је рат најкраће трајао?

Од рата на истоку Украјине преко грађанског рата у Сирији па до сукоба у Афганистану, широм свијета у току је више десетака конфликата већег или мањег интензитета. Неки су у својим зачецима, неки трају дуги низ година, многима се не назире крај.

У прошлости је ипак било ратова који су трајали изузетно кратко, а британски Индепендент је објавио десет најкраћих. Уз напомену да постоје и пописи који се понешто разликују, овисно о интерпретацији почетка или краја неког сукоба или дефиницији конфликта, у наставку доносимо листу коју је објавио Индепендент .

1. Енглеско-занзибарски рат (1896.)

Ратна морнарица тадашњег британског царства снаге занзибарског султана поразила је за само 38 минута.

2. Фудбалски рат (1969.)

Водио се између Хондураса и Ел Салвадора, а трајао је 100 сати. Повод му је био гол постигнут у продужецима квалификацијске утакмице за Свјетско првенство у фудбалу, у којој је репрезентација Ел Салвадора побиједила с 3-2. Но, стварни су узроци повезани са земљишном реформом коју је провео Хондурас, а која је била усмјерена против већег броја имиграната из Ел Салвадора.

3. Шестодневни рат (1967.)

Израел је у само шест дана поразио Египат, Јордан и Сирију, потпомогнуте ирачким и либанонским војницима. Освојио је цијели Синај, појас Газе, Западну обалу и Голанску висораван.

4. Трећи индијско-пакистански рат (1971.)

Трајао је 13 дана, а ријеч је о коначној фази Пакистанског грађанског рата, након којега се Бангладеш одцијепио као независна држава.

5. Српско-бугарски рат (1885.)

Трајао је 14 дана, а окончан је поразом Краљевине Србије, која се противила уједињењу Бугарске.

6. Норманско освајање Енглеске (1066.)

Обављено је у само 17 дана. Вилим Освајач је на Оток стигао 28. септембра, а Битку код Хастингса добио је већ 14. октобра.

7. Грузијско-јерменски рат (1918.)

Трајао је 24 дана, а избио је због граничног спора послије повлачења Турака на крају Првог свјетског рата.

8. Кинеско-вијетнамски рат (1979.)

Погранични сукоб потрајао је 27 дана. Кина је хтјела казнити Вијетнам који је извео инвазију на Камбоџу и с власти свргнуо кинеске савезнике Црвене Кмере.

9. Грчко-турски рат (1897.)

Грчка је без успјеха покушала преотети Крету Отоманском царству, сукоб је потрајао 30 дана.

10. Други балкански рат (1913.)

Савез Грчке и Србије, којем су се убрзо придружили Црна Гора, Румунија и Османско царство, надјачао је Бугарску у 32 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана