Черчилови тајни подземни тунели за одбрану од нациста

Агенције
Черчилови тајни подземни тунели за одбрану од нациста

Винстон Черчил је у једном моменту Другог свjетског рата наредио изградњу супертајних подземних тунела.

Мрежа тајних ратних тунела у Доверу на југоистоку Енглеске, које је у доба Другог свjетског рата тадашња британска влада наредила да се ископају ради обране од нацистичке морнарице, отворена је за посjетиоце којима се пружа увид у "прву линију обране британске територије".

Огорчен што му њемачки ратни бродови плове 'пред носем' Винстон Черчил је наредио радњу тунела у јулу 1940. и за мање од 100 дана био је ископан комплекс "Fan Bay Deep Shelter" 23 метара под земљом.

У њему су 185 војника и четири официра топовима узвраћали на нападе нацистичких бродова.

Године 1950. тих 325 метара квадратних тунела било је напуштено, а 70-их и потпуно затворено све до 2012. када је комплекс откупио "National Trust", британска агенција за очување и поновно стављање у функцију историјских споменика.

Након 18 мjесеци рестаураторских радова, 20. јула за јавност су отворени тунели у које посjетиоце води 125 степеника.

Данас пусти ходници ојачани металним луковима, влажни због кондензације и са сталном температуром од 12 степени Целзијуса, некада су били прави "мравињак". У њима се војни живот одвијао колико је то било могуће у ратним условима и под земљом о чему свjедоче одбачени телеграми, купони за клађење и графити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана