Че, мит који траје пола вијека

Глас Српске
Че, мит који траје пола вијека

Санта Клара - "Пуцај, кукавице, убићеш само човјека!", биле су посљедње ријечи које је свом егзекутору упутио славни латиноамерички револуционар Ернесто Че Гевара прије него што је убијен у боливијском селу Ла Игера 9. октобра 1967. године. Мало ко је могао да наслути да је то истина - убијају човјека, али стварају мит који траје пола вијека.

Око 70.000 људи напунило је улице испред маузолеја у Санта Клари, гдје се од 1997. чувају посмртни остаци Ернеста Геваре де ла Серна, познатијег као Че Гевара, или само као Че. Међу окупљенима био је и његов стари пријатељ, кубански предсједник Раул Кастро (86) који је, обучен у генералску униформу, на надгробни споменик Че Геваре положио бијелу ружу. Раул Кастро се заједно са Чеом борио у Кубанској револуцији коју је предводио његов брат Фидел Кастро и која је 1959. године довела до свргавања Фулгенсија Батисте.

- За мене, Че је још овдје, његов живот, рад, примјер - рекао је 79-годишњи Луис Монтегудо, који се заједно са Геваром борио у Конгу. На Куби школарци и даље свој дан започињу поздравом у виду подигнуте песнице и узвиком: "Пионири комунизма, бићемо као Че". Пола вијека од смрти герилског вође обиљежава се и у Боливији.

- Желимо да то буде тренутак јединства за боливијски народ - рекао је замјеник боливијског министра за сарадњу Алфредо Рада, напомињући да су се у односу на 1967. годину, када је тадашњи предсједник Рене Баријентос, заклети антикомуниста, наложио да рањени Че буде убијен, времена промијенила.

- Да није умро, Латинска Америка би сада била слободна, суверена, независна и социјалистичка, а то је оно што је он желио - рекао је Чеов брат Хуан Мартин Гевара који живи у Аргентини.

Че Гевара је 1952. и 1953. путовао широм Латинске Америке и био је шокиран економским разликама региона. Гевара, рођен у Розарију у Аргентини, успио је да заврши медицину, а у Мексику 1955. године упознао је Раула и Фидела Кастра и придружио се герилској борби кубанских револуционара која их је довела на власт у Хавани 1959. године. Тај догађај му је драматично промијенио живот.

Од својих кубанских другова задржаће надимак Че, типичан аргентински узвик којим се привлачи пажња саговорника, поздравља се или изражава изненађење.

Боливијска војска је у пратњи двојице кубанско-америчких агената ЦИА ухватила 8. октобра 1967. Чеа са мањом групом изгладњелих герилаца. Рањеног у борбама, одвели су га у напуштену школу у мјесту Ла Игера гдје је провео посљедњу ноћ. Сутрадан је погубљен.

Док једни данас у њему виде дух за слободом какав се ријетко среће, други га сматрају окрутним револуционаром "жељним крви" и заслијепљеног комунизмом. У сваком случају, нико не остаје равнодушан на његову улогу у историји, а Че је и данас симбол револуционаризма и социјализма.

Говорио је...

"Револуција није јабука да падне кад је зрела. Морате је натјерати да падне."

"Ако вас узнемирава неправда, онда сте ви моји другови."

"Није ми важно ако паднем све док неко други покупи мој пиштољ и настави да пуца."

"Ја нисам ослободилац. Ослободиоци не постоје. То постоји тек када људи ослободе сами себе."

" Боље је умријети стојећи, него живјети на кољенима"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана