ЦИА је знала за тврдње да је Хитлер виђен у Колумбији

Б92
ЦИА је знала за тврдње да је Хитлер виђен у Колумбији

Америчка обавjештајна агенција ЦИА имала је информацију о човjеку који је за себе тврдио да је Адолф Хитлер. Он је живио у Колумбији међу бившим нацистима, педесетих година прошлог вијека, откривају документи са којих је недавно скинута ознака тајности.

Агенти ЦИА нису озбиљно схватали тврдње бившег војника СС-а, иако је шеф бироа те агенције у Каракасу надеређенима пренио његове тврдње и доставио им фотографије тог човјека, пише британски Дејли мејл.


Списи указују на то да је човјек по имену Филип Ситроен позвао агенте ЦИА 1954. године и саопштио им да је упознао човјека који за себе тврди да је Адолф Хитлер, као и то да живи у граду Туња, сјеверно од Боготе.

Међутим, до момента када су агенти одлучили да предузму нешто по његовој пријави, човјек који је тврдио да је вођа Трећег рајха, а који се представљао под "правим" именом Адолф Шутлемајер, побјегао је у Аргентину.

ЦИА је, изгледа, била веома скептична према тим тврдњама, па је агентима препоручено да се истрага "одбаци". Тврдње су се, међутим, поново појавиле када је колумбијски новинар Хозе Карденас објавио досијее из архиве ЦИА, са којих је ознака тајности скинута још деведесетих година прошлог вијека.

Ситроен је тврдио да је у посјети Туњи боравио док је радио за жељезницу и да му се тамо представио човјек који је "стварно личио на Хитлера и тврдио да је Хитлер". У документу се наводи:

"Ситроен је тврдио да је упознао човјека у мјесту под називом 'Residencies Coloniales', које је, према тврдњама извора, предоминантно насељено бившим нацистима из Немачке. Према Ситроену, Нијемци у Туњи слиједе наводног Адолфа Хитлера, обраћају му се са Фирер Старији и поздрављају га нацистичким поздравом".

Покушавајући да докаже своју причу, Ситроен је агентима показао и фотографију на којој се види како сједи поред човјека који заиста личи на Хитлера. Агенти су, како показују документи, све забиљежили као неформалну биљешку, али су све тврдње одбацили као гласине.

Међутим, 1955. године други мушкарац, чије име је заведено под шифром Симелоди-3, је позвао агенте ЦИА са истом причом.

Исто као и његов претходник, Симелоди, који је до тада живио у Венецуели, тврдио је да је одржавао контакт са Хитлером једном мјесечно приликом редовних посјета Колумбији, док је радио за холандску компанију "KNSM Royal Dutch Shipping Company ".

И он је агентима показао фотографију Ситроена са Хитлером, на чијој полеђини се налазило име Адолф Шутлемајер. Према Симелодију, Адолф Хитлер је напустио Колумбију у јануару 1955. године и отишао у Аргентину, али се не наводи тачно мjесто.

Послије разговора са Симелодијем, агенти ЦИА су одлучили да напишу званични извјештај и пошаљу га надређенима. У архви је нађено и пропратно писмо, у којем се наглашава:

"Сматрамо да би, по овом питању, могли бити уложени огромни напори, без видљивих могућности утврђивања било чега конкретног. Због тога предлажемо да ова ствар буде одбијена."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана