Бивши агент ФБИ поново отвара један од најпознатијих случајева

Бивши агент ФБИ поново отвара један од најпознатијих случајева 05.10.2017 19:05 | Срна

Упркос деценијама истраге, још постоје питања у вези са случајем Ане Франк на која није одговорено.

Како је пронађено склониште у којем се Ана Франк скривала за вријеме Холокауста и данас је мистерија, иако је њен отац Ото, једини преживјели члан породице, провео године покушавајући да дође до одговора, преноси Ментал Флос.


Ипак, један бивши агент ФБИ планира да поново отвори застарјели случај, преноси Гардијан.

Винс Панкоке и његов тим од 19 форензичких стручњака покушаће помоћу нових метода да утврде како су се догађаји одвијали прије него што је Ана одведена у Берген-Белсен, гдије је умрла највероватније од тифуса.

Цио ток процеса биће биљежен на сајту "Cold Case Diary", а резултати истраге требало би да буду објављени 4. августа 2019. године, 75 година након откривања склоништа Франкових.

Вjерује се да је породицу издао Гестапо, мада је музеј Кућа Ане Франк прошле године објавио студију која указује на то да је склониште можда откривено случајно.

Панкоке наводи да је открио документа везана за хапшење Франкових, за које се раније вjеровало да су уништена, а која су заправо послата у САД након Другог свjетског рата и тек недавно декласификована.

Истраживачи ће такође извршити детаљну анализу архива Куће Ане Франк, као и бројних записа изјава свjедока и саслушања у вези са овим случајем.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица