Бијела смрт: Снајпериста који је за сто дана убио петсто људи VIDEO

24sata.hr
Бијела смрт: Снајпериста који је за сто дана убио петсто људи VIDEO

Један од најлегендарнијих снајпериста, Финац Симо Хајха, којег су Руси назвали "Бијела Смрт", прије него што је постао војник био је сељак и страствени ловац и живио у кући пуној ловачких трофеја.

Тактике које је користио у лову примјенио је и у рату. Испред себе би увијек утабао снијег да се не би распршио приликом пуцања и притом одао његов положај.

Незаустављива машина за убијање

Током Зимског рата (1939-) био је снајпериста, борио се против Црвене армије, а остао познат по савршеној прецизности и ефикасности у убијању.

Дане је проводио кријући се у шумама, обучен у бијело камуфлажно одијело на температурама између -20 и -40 степени Целзијусових, и помоћу врло мало дневног свијетла вребао непријатељске војнике.

Хајха је убио 505 совјетских војника. Тај број је званично потврђен, а уколико се урачунају и непотврђене смрти, број настрадалих од руке овог Финца пење се и до 542. Све хице испалио је за мање од сто дана, што га чини најуспјешнијим снајперистом Другог свјетског рата.

Сими хладноћа није сметала, па би у устима држао снијег да га пара коју ствара дах не би одала. То му није тешко падало јер је још у дјетињству навикао на одрицање, стрпљивост и тежак рад на фарми у селу близу финско-руске границе.

Незванични извори тврде да је 34-годишњи Хајха убио више од 800 непријатељских војника јер осим што је био спретан са снајпером, одлично се служио и митраљезом Суоми КП/-31.

Хајха је у историји финске војске најбрже напредовао од чина водника до чина поручника.

Ишао је у рат као да иде у лов

Користио је снајпер М/28 због његове релативно мале дужине, и то без телескопског нишана.

Тако је представљао малу мету за противника јер је код употребе било ког оптичког додатка на снајперу потребно држати главу изнад саме пушке.

Симо није волио телескопски нишан из неколико разлога - због температуре је постојала опасност од замагљивања и због саме камуфлаже јер рефлексија на оптици може да ода позицију снајперисте.

Иако је толико времена провео у првим борбеним линијама, рекао је да никад није био уплашен. Убијање непријатеља је третирао као и лов и само је размишљао о томе како да остане увијек добро сакривен, како да завара непријатеља и како да их ликвидира што више.

Његови саборци такође су се прилично ослањали на његово памћење терена јер је био мајстор у искоришћавању тла као бојног поља. Још једна вјештина коју је стекао као ловац била је и способност процјењивања удаљености. Његова процјена је у већини случајева била готово савршена. Умио је савршено да процијени и дејство вјетра и кише на пуцање и услове у шуми.

Једноставно, Симо је разумио и схватао све што се дешава око њега, а много чешће и брже је чистио своје оружје од осталих војника. Током ноћи се темељно припремао за наредни дан, а његово понашање многи су сматрали опсесивним јер је био потпуно предан послу.

За Совјете је био неухватљив

Совјети су Сима покушали прво да ликвидирају снајперима, а затим су на шуме у којима се скривао извршили масовно артиљеријско бомбардовање.

Том приликом шрапнели су поцијепали његов капут, али је Хајха прошао без већих повреда.

Иако се чинило да је неуништив, током засједе је погођен у вилицу. Како су совјетски војници мислили да је мртав – лежао је непомично, а глава му је била прекривена крвљу, оставили су га да лежи у снијегу.

Ипак, Симо је преживио, а пронашли су га његови саборци. Били су шокирани када су видјели да му је метак откинуо пола образа и да му виси цијела лијева страна главе.

Симо се освијестио након шест дана, и то баш 13. марта, на дан потписивања примирја између Русије и Финске. Подручје које је бранио с другим војницима Совјети никад нису освојили.

Након завршетка Зимског рата било му је потребно неколико година да се потпуно опорави. Након тога се посветио својој страсти - лову на јелене и узгоју паса. Често је ловио с финским предсједником.

У Финској је до краја живота остао славна личност, али је увијек чувао своју приватност. Претрпио је чак 26 операција вилице, а његова способност говора никад није била повраћена у потпуности.

Кад су га 1998. године питали чему дугује свој успјех као снајпериста, Симо је једноставно одговорио: "Вјежби!".

А на питање да ли жали за људима које је убио, рекао је: "Радио сам оно што ми је речено најбоље што сам умио."

Симо Хајха живео је чак 96 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана