Amerikanci su usred Njujorka slavili Hitlera VIDEO

Amerikanci su usred Njujorka slavili Hitlera VIDEO 22.10.2017 17:29 | Agencije

"German American Bund" (Njemačko - američka federacija), organizacija Nijemaca u Sjedinjenim Američkim Državama, organizovala je 1939. godine u poznatoj njujorškoj dvorani Medison Skver Garden skup koji je okupio 20.000 pristlica nacizma.

Maršal Kari, autor dokumentaraca nominovan za Oskara, u istorijskim arhivama je pronašao snimak tog događaja. Ono što je vidio ga je zapanjilo, pa je odlučio da prikaže te snimke kao opomenu Amerikancima.


"Prva stvar koja mi je pogodila je to da je takav događaj mogao da se odigra u srcu Njujorka", rekao je Kari za The Atlantic.

"Osjećao sam se kao da gledam epizodu Zone sumraka u kojoj je istorija imala drugačiji tok. Ali to nije bila naučna fantastika - to su bili pravi, istorijski snimci."

Umjesto da od snimaka napravi standardni istorijski dokumentarac sa naracijom, odlučio je da ga "sačuva kinematografski čistim i neposrednim, kao da je gledalac tamo, da gleda i da se bori sa onim što vidi."

"Snimci su toliko snažni, da je iznenađujuće to što da nisu dio nastavnog programa istorije svake srednje škole. Mislim da je taj događaj iskliznuo iz naše kolektivne svijesti dijelom i zato što je zastrašujuć i neprijatan. Govori o našoj zemlji koju bismo zaboravili. Željeli bismo da mislimo da su se pojavi nacista svi Amerikanci odmah usprotivili. Ali, dok je velika većina Amerikanaca bila zapanjena nacistima, odstojala je i značajna grupa ljudi koji su gajili simpatije prema rasističkoj i antisemitskoj poruci. Kada vidite da se 20.000 Amerikanaca okupilo u Medison Skver Gardenu, možete biti sigurni da su odstojali mnogi koji su ih pasivno podržavali", kaže Kari.

"U dijelu govora Frica Kuna koji nije u filmu, on pozdravlja oca Koflina, čije su radio emisije hvalile Hitlera i Musolinija, a moglo je da ih čuje 30 miliona slušalaca. Henri Ford i Čarls Lindberg su izrazili antisemitska uvjerenja. I novinski magnat Vilijam Randolf Herst je izjavio: 'Kad god čujete istaknutog Amerikanca koga nazivaju fašistom, obično možete se se uvjerite da je čovjek jednostavno odani državljanin koji podržava američki način života."

To su bile ideje koje su, ako ne i univerzalno prihvaćene, smatrane legitimnim stavovima. Ali, dvije godine poslije ovog skupa, Japan je napao Perl Harbor i Njemačka je objavila rat Americi. Tada je takva vrsta filozofije postala neprihvatljiva. Kad su nacisti počeli da ubijaju američke vojnike, počeli su da sakrivaju činjenicu da su Amerikanci ikada dijelili njihovu filozofiju.

"Na kraju, Amerika se udaljila od nacista, ali ovaj događaj je podsjetnik da stvari nisu morale tako da se završe. Da Ruzvelt nije bio predsjednik, da Japan nije napao, moguće je da bismo prošli bez ulaska u rat. A da nacisti nisu ubijali američke vojnike, moguće je da njihova filozofija ne bi postala takav tabu?", zaključuje Kari.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica