Америчка влада је лагала: Амелија није нестала у Пацифику?

Агенције
Америчка влада је лагала: Амелија није нестала у Пацифику?

Према званичној верзији, Амелија Ерхарт, прва жена која је авионом прелетјела Атлантски океан, нестала је 2. јула 1937. негдје у Пацифику, приликом лета око свијета. Проглашена је мртвом 5. јануара 1939. године.

Да ли то било баш тако, вјероватно да нико са сигурнишћу не може да тврди, будући да о Амелијиној смрти постоје различите приче. Лист „Пацифик дејли њуз“ наводи сјећања једног човјека, о разговору са његовим ујаком, која „враћају у игру“ теорију коју су историчари са Хистори канала недавно одбацили.


Поменути разговор подржава тезу да су Амелију Ерхарт и њеног навигатора, пилота Фреда Нунана убили припадници Царске јапанске армије на острву Сајпан, као и да је влада САД знала за то и чак преузела остатке убијених.

Америчка влада је лагала свој народ о судбини Ерхартове, наводи лист додајући да је новинар Си-Би-Еса Фред Гернер 1960. године на Сајпану разговарао са десетак посљедњих живе свједока тог догађаја. Они су тада детаљно описали двоје бијелих „летача“, од којих је једно била „жена кратке косе“, како их доводе у затвор 1937. године.

Сада човјек по имену Вилијам Саблан тврди да му је ујак 1971. године испричао о двоје људи који су 1937. били у затвору на Сајпану, гдје је он радио. Ујак је тврдио да су двоје Американаца, мушкарац и жена, ухапшени крајем '30-их, пошто су претходно пронађени на острву под јапанском контролом.

Њихов долазак на острво изазвао је пометњу, будући да су били ријетки бијели људи тамо. Сабланов ујак је тврдио да су, само неколико дана по доласку затвор, њих двоје били погубљени.

Теорију да Амелија Ехарт Фред Нунан нису погинули због пада њиховог авиона у питање доводи и једна недавно пронађена фотографија на којој њих двоје, наводно, стоје на доку негдје на обали Јужног Пацифика.

И док расправа о томе ко је заиста на тој фотографији још увијек траје, власти Сајпна су ријешиле да то искористе у туристичке сврхе, будићи да је у плану изградања четири метра високог споменика у част Амелије Ерхарт, „на мјесту гдје је била заточена“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана