Ајнштајново писмо сину и свим лошим ђацима: Како се учи

dnevnik.hr
Ајнштајново писмо сину и свим лошим ђацима: Како се учи

Алберт Ајнштајн, један од највећих умова свих времена, који је својим радом заувијек задужио човјечанство, био је својеглав ученик

.

Волио је да сањари и у мислима одлута током наставе, а често је и заборављао школске обавезе.

Многи би га и данас због тога звали лошим ђаком. Зато је, када је и сам постао родитељ, заступао мишљење да дјеци треба пружити слободу да открију шта их занима.

Своје синове Ханса Алберта и Едуарда ког је звао "Тете" подстицао је да развијају интересовања која нису везана за школу.

Након што се развео од Милеве Марић, остао је да живи у Берлину, а његови синови су живјели с мајком на релацији Беч – Цирих. У писму које је 1915. послао тада 11-годишњем Хансу Алберту, савјетује му да се "држи свирања клавира и обраде дрвета", јер је то за њега "чак боље од школе".

Ајнштајн је знао да не постоје лоши ученици – само дјеца која не добију прилику да развију своја специфична интересовања.

Ово је тада поручио својим синовима:

Мој драги Алберте,

Јуче сам примио твоје писмо и био сам јако срећан. Већ сам се уплашио да ми можда више никада нећеш писати. Када сам био у Цириху, рекао си ми да ти је непријатно када тамо долазим, па сам мислио да је боље да се састајемо на неком другом мјесту, гдје нико неће реметити наш комфор.

Морам да инсистирам да сваке године проведемо цио мјесец заједно, како би ти видио да имаш оца који те веома воли. Тада би могао и да научиш доста ствари од мене, оне којима нико други не би могао да те научи. Оно што сам ја постигао напорним радом, неће бити доступно само странцима, већ нарочито мојим синовима. Ових дана сам завршио један од најљепших радова свог живота, када будете старији, рећи ћу вам о чему је ријеч.

Веома ми је драго што си пронашао срећу у клавиру. То и столарија су по мом мишљењу за твоје године, најбоље окупације, боље чак и од школе. На клавиру свирај композиције које ти пријају чак иако ти их учитељ не додјели. То је начин на који ћеш највише научити јер када радиш нешто у чему уживаш, нећеш ни примјетити да вријеме пролази. Ја сам понекад толико заокупљен својим радом, да заборавим да треба да једем.

Теби и Тетеу тата шаље пољубац.

Поздрав за маму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана