25. maj 1987: Štafeta mladosti o kojoj se još priča

mondo.rs
25. maj 1987: Štafeta mladosti o kojoj se još priča

Mnogi samtraju da je proslava Dana mladosti najavila raspad Jugoslavije.

25. maja se sjetimo štefeta i Dana mladosti. Kada je Josip Broz Tito preminuo 1980. godine, štafeta mladosti je nastavila da se prenosi iz ruke u ruku, miliona mladih ljudi od Triglava do Đevđelije. Deviza koja je bila dominatna nakon smrti Tita bila je "I posle Tita, Tito".

Posljednju Štafetu mladosti koja ja održana 1987. godine mnogi će godinama kasnije prepričavati.

Sve je počelo sa idejnim rješenjem štafete i plakata povodom Dana mladosti. Dizajnerski studio "Novi kolektivizam" iz Ljubljane napravio je plakat koji je bio kopija nacističkog plakata Nijemca Ričarda Klajna, na kojem arijevac drži zastavu sa kukastim krstom, s tim što je on zamijenjen petokrakom, a jugoslovenska trobojka zamjenila je simbole Trećeg Rajha.

Prema riječima Romana Uranjeka generalima i predstavnicima tadašnjeg režima se dopalo idejno rješenje plakata.

"Dobro se sjećam da je jedan general izjavio da mu je drago što je na posteru mišićavi mladić, a ne neka apstrakcija. Kada je referenca postera otkrivena, nastali su problemi", rekao je Roman, prenosi "Mondo".

Problem je nastao krajem februara 1987. godine kada je jedan od čitalaca Politike poslao pismo u kojem je upozorio na sličnost između rada "Novog kolektivizma" i Klajnovog naci plakata.

Još jedan od problema je štafeta Vladimira Pezdrica koja je bila od plastike, za razliku od prethodnih koje su pravljenje od plemenitih materijala. Umjetnici su pokušali da objasne da je u pitanju futurizam, ali često je ta štafeta upoređivana sa igračkom.

Štafeta je krenula sa Triglava kada je desetoro alpinista 21. marta, po nevremenu, razvilo državnu trobojku.

Još jedan od problema je bila pjesma Đorđa Balaševića "Stari orkestar" koja je asocirala na prozivku predsjedništva SFRJ.

Štafetu je posljednja nosila Rajmonda Brošaj, učesnica Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Gnjilana. Potom se zaigralo posljednje Kozaračko kolo. Štafeta je stigla i na rok koncert u halu Pionir pozdravljena aplauzom i muzikom Leb i sol, Džakarta, Zana, Valentino...

Slijedeće godine, odnosno 1988. štafeta je ukinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana