25. мај 1987: Штафета младости о којој се још прича

mondo.rs
25. мај 1987: Штафета младости о којој се још прича

Многи самтрају да је прослава Дана младости најавила распад Југославије.

25. маја се сjетимо штефета и Дана младости. Када је Јосип Броз Тито преминуо 1980. године, штафета младости је наставила да се преноси из руке у руку, милиона младих људи од Триглава до Ђевђелије. Девиза која је била доминатна након смрти Тита била је "И после Тита, Тито".

Посљедњу Штафету младости која ја одржана 1987. године многи ће годинама касније препричавати.

Све је почело са идејним рјешењем штафете и плаката поводом Дана младости. Дизајнерски студио "Нови колективизам" из Љубљане направио је плакат који је био копија нацистичког плаката Нијемца Ричарда Клајна, на којем аријевац држи заставу са кукастим крстом, с тим што је он замијењен петокраком, а југословенска тробојка замјенила је симболе Трећег Рајха.

Према ријечима Романа Урањека генералима и представницима тадашњег режима се допало идејно рјешење плаката.

"Добро се сјећам да је један генерал изјавио да му је драго што је на постеру мишићави младић, а не нека апстракција. Када је референца постера откривена, настали су проблеми", рекао је Роман, преноси "Мондо".

Проблем је настао крајем фебруара 1987. године када је један од читалаца Политике послао писмо у којем је упозорио на сличност између рада "Новог колективизма" и Клајновог наци плаката.

Још један од проблема је штафета Владимира Пездрица која је била од пластике, за разлику од претходних које су прављење од племенитих материјала. Умјетници су покушали да објасне да је у питању футуризам, али често је та штафета упоређивана са играчком.

Штафета је кренула са Триглава када је десеторо алпиниста 21. марта, по невремену, развило државну тробојку.

Још један од проблема је била пјесма Ђорђа Балашевића "Стари оркестар" која је асоцирала на прозивку предсједништва СФРЈ.

Штафету је посљедња носила Рајмонда Брошај, учесница Основне школе "Вук Караџић" из Гњилана. Потом се заиграло посљедње Козарачко коло. Штафета је стигла и на рок концерт у халу Пионир поздрављена аплаузом и музиком Леб и сол, Џакарта, Зана, Валентино...

Слиједеће године, односно 1988. штафета је укинута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана