10 апокалипси које је свијет преживио

express.hr
10 апокалипси које је свијет преживио

Сваке године најављује се је пропаст свијета, али људска историја биљежи многе "крајеве свијета" које је човјечанство ипак преживјело.

Портал Listverse саставио је листу десет 'апокалипси' које су људи преживели.

10. Прашњава лопта (Dusd Bowl)

Апокалиптична суша погодила је САД током тридесетих година прошлог вијека, током најтежег периода Велике депресије. Неконтролисана пољопривреда уништила је биљне усијеве и омогућила подизање огромне количине прашине. Читави градови су се гушили под несношљивим притиском прашине. Неколико закона и неколико година касније, то је прошло.

9. Монголска освајања

Окрутни и вјешти војници, Монголи су из средње Азије кренули у освајања која су их на крају довела до средње Еуропе. Успут су уништавали народе и цивилизације, градове и државе, а нико не зна колико је људи убијено. Стотину година након почетка освајања, монголско царство се распало.

8. Црна куга

Већина људи је чула за епидемију која је у средњем вијеку убила готово половину свих Европљана. Међутим, чак и у остатку Старог свијета је харала црна куга.

7. Несташица кромпира

Средином 19. вијека огроман број сиромашних зависио је од кромпира као јефтине храни. Већином је ријеч била о Ирцима, а када је дошло до несташице те намирнице, људи су дословно умирали на улицама Европе од глади.

6. Тридесетогодишњи рат

Један од најпознатијих, или најзлоглашенијих вјерских ратова у историји Европе деценијама је разарао средњу Европу. Бројни њемачки градови су уништени до темеља, а о томе и данас свједочи уништење Магдебурга када је убијено 25.000 заробљених цивила.

5. Други свијетски рат

Након пет година ратовања на свим континентима и након више од 80 милиона мртвих војника и цивила, Други свјетски рат завршен је предајом Јапана. Свјетска економија била је толико уништена да је половина читаве свјетске индустрије била смјештена у САД.

4. Богиње у Новом свијету

До сад је било ријечи о пошастима Еуропе и Азије, али европски истраживачи и освајачи помало су несвијесно уништили и становништво два америчка контитента. Заједно са Шпањолцима дошле су и богиње, које су према научним претпоставкама однијеле животе око двије трећине домородаца.

3. Пад западног Рима

Након готово миленијума постојања, у петом вијеку нове ере, западно Римско царство је пропало. Готи, Визиготи и Вандали уништили су некад најмоћније и највеће царство на свијету.

2. Пад Ћинга

Након што је династија Ћинг пропала средином 19. вијека, милиони људи су сваке године умирали од глади.

1. Мегидо

Град Мегидо некад је био најважније раскршће трговачких путева. Тадашње најмоћније силе, Асирци и Египћани, су десетак пута опсједали и освајали тај град. Водили су тако крваве битке да је до само име града опстало до данас, и користи се у свакодневном говору у нешто измењеном облику. Наиме, назив за посљедњу битку која означава крај света - Армагедон, мало је измијењени грчки назив града Магедон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана