Zoran Janković, predsjednik Pozitivne Slovenije, gradonačelnik Ljubljane: Teško mi je pala prodaja Merkatora

Tanja Šikanjić
Zoran Janković, predsjednik Pozitivne Slovenije, gradonačelnik Ljubljane: Teško mi je pala prodaja Merkatora

Ljubljana i Banjaluka će nakon potpisivanja sporazuma o prijateljstvu moći produbiti saradnju i razmjenjivati iskustva, koja će za oba grada značiti pozitivna dostignuća.

Imam najbolji tim saradnika u Sloveniji sa kojim sam u proteklih osam godina izveo više od 1.500 projekata koji su građanima Ljubljane poboljšali kvalitet života u svim oblastima. To je moj put, ne igram političke igre.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik Pozitivne Slovenije, gradonačelnik Ljubljane i vrhunski biznismen Zoran Janković, koji je po treći put izabran za prvog čovjeka slovenačke prestonice.

- Pred nama je novi mandat, novi izazovi, ali u poslu gradonačelnika neizmjerno uživam - kaže Janković.

Zahvaljujući njegovoj viziji i radu Ljubljana je postala evropska metropola, visoko rangirana i na čuvenoj "Forbsovoj" listi. Janković nije samo izuzetan gradonačelnik. Kao uspješan poslovni čovjek dobio je veliki broj nagrada. Dubok trag ostavio je i u istoriji "Merkatora" stvorivši od tog trgovačkog lanca najveću kompaniju u Sloveniji sa 15.000 zaposlenih. Sunovrat "Merkatora" okončan njegovom prodajom hrvatskom "Agrokoru" uslijedio je upravo nakon Jankovićeve smjene. Jankovićeva popularnost u Sloveniji plod je odličnih rezultata, ali i specifičnog šarma, pristupačnosti i skromnosti.

* GLAS: Najavili ste da želite da potpišete sporazum o prijateljstvu sa Banjalukom. Koliko bi taj ugovor doprinio unapređenju odnosa dva grada i da li će takav vid saradnje omogućiti Banjaluci da lakše primijeni ideje koje su Ljubljani donijele napredak?

JANKOVIĆ: Svakako. Ljubljana i Banjaluka moći će nakon potpisivanja sporazuma o prijateljstvu produbiti saradnju i razmjenjivati iskustva, koja će za oba grada značiti pozitivna dostignuća. Razmjena iskustava uvijek je dobrodošla i pomaže prilikom donošenja odluka. Važno je ideje drugih prilagoditi kako bi se mogle adekvatno primijeniti u svom okruženju.

* GLAS: Planirate li da uskoro posjetite Banjaluku?

JANKOVIĆ: Ako ikako bude moguće, doći ću u Banjaluku.

* GLAS: Rekli ste da često kontaktirate sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom?

JANKOVIĆ: Sa gospodinom Dodikom sam u dobrim odnosima i čujemo se prema potrebi.

* GLAS: Treći uzastopni mandat ste na čelu Ljubljane. Šta smatrate najzaslužnijim za to što ste postali već tradicionalni gradonačelnik slovenačke prestonice i što ste do pobjede došli lako osvojivši više od 58 odsto glasova?

JANKOVIĆ: Najzaslužnije je to što smo zajedno sa ekipom saradnika, za koju tvrdim da je najbolja u Sloveniji, u proteklih osam godina izveli više od 1.500 projekata koji su građanima Ljubljane poboljšali kvalitet života u svim oblastima. Građani znaju da cijene uspjehe i ono što su ovih godina dobili. Naši uspjesi su zapaženi i van slovenačkih granica, tako smo ove godine osvojili prestižni naziv Zelena prestonica Evrope za 2016. godinu, koji nam je dodijelila Evropska komisija, a ujedno smo dobitnici nagrade za Evropski tjedan mobilnosti.

* GLAS: Slovenija se i dalje bori sa ekonomskom krizom. Uprkos tome, u Ljubljani je samo prošle godine realizovano na stotine projekata. Kako ste uspjeli da očuvate stabilnost ljubljanske ekonomije?

JANKOVIĆ: Više sam puta rekao da je kriza najpogodnija za stvaranje i razvoj. Razlog za to je prost. Tada je na raspolaganju mnogo stvari pristupačnijih i jeftinijih nego kada krize nema.

* GLAS: Često ste se suočavali sa osporavanjima, samim tim i nakon pobjede na parlamentarnim izborima, gdje uprkos ubjedljivoj prednosti u odnosu na protivnike niste uspjeli da formirate vladu. Da li su Vas te okolnosti obeshrabrile?

JANKOVIĆ: Vladu nisam uspio da formiram jer nisam navikao na politička poigravanja i igre, koje su se odvijale iza kulisa. Potencijalni koalicioni partner najprije je sa mnom parafirao koalicioni sporazum da bi ga nakon pola sata potpisao sa Janezom Janšom. Na takve stvari jednostavno nisam navikao i za mene dogovor važi. Ali, nažalost, ne i za druge. Sloveniji sam tada nudio svoje znanje i iskustvo, nudio sam im snove koje smo živjeli u Ljubljani, ali nisu ih prihvatili. No to je stvar prošlosti i o tome više ne razmišljam. Pred nama je novi mandat, novi izazovi i u poslu gradonačelnika neizmjerno uživam.

* GLAS: Da li je medijska kriminalizacija, kojoj ste takođe bili izloženi, uticala na Vaše ambicije?

JANKOVIĆ: Ne mogu reći da me ostavila ravnodušnim jer nije lako kada vas ulica uz pomoć medija optuži, osudi pa čak i zatvori i to bez dokaza. Našao sam se u situaciji kada želim čim prije doći na sud i dokazati svoju nedužnost.

* GLAS: Najavili ste novi angažman Pozitivne Slovenije. Šta on podrazumijeva?

JANKOVIĆ: To znači da ćemo krenuti sa revitalizacijom stranke.

* GLAS: Kako gledate na prodaju "Merkatora" s obzirom na to da ste godinama bili na čelu tog trgovačkog lanca i da se njegov uspon i stvaranje jednog od najjačih slovenačkih brendova veže za Vaše ime?

JANKOVIĆ: Nisam bio za prodaju "Merkatora" i moram priznati da mi je teško pala. No šta je, tu je. Ivica Todorić je tom kupovinom napravio posao vijeka.

* GLAS: Da li je prodaja "Merkatora" zaista bila najbolje rješenje za Sloveniju i šta ona gubi, a šta dobija tom akvizicijom?

JANKOVIĆ: Nažalost, "Merkator" je bio doveden do tačke kada njegova sanacija više nije bila moguća. Koliko sam upoznat, niko nije ni ponudio viziju "Merkatora" u slučaju ako ga ne prodamo. Uvjeren sam da će Todorić kao novi vlasnik dobro brinuti za "Merkator".

* GLAS: Svojevremeno ste sa vodećim srpskim i hrvatskim biznismenima planirali saradnju u oblasti trgovine, odnosno rad na spajanju trgovačkih lanaca. Zašto nije došlo do realizacije tih planova?

JANKOVIĆ: Ivica Todorić, Miroslav Mišković i ja razmišljali smo o spajanju sva tri trgovačka lanca u jedan, ali, nažalost, nismo uspjeli. A da smo se tada spojili, vjerovatno bismo se danas proširili i do Ukrajine.

* GLAS: Imajući u vidu to da brojne firme iz Slovenije posluju i u RS, smatrate li da je Srpska stvorila povoljan ambijent za strane investicije?

JANKOVIĆ: Svaka strana investicija je dobrodošla, a svaka država bi morala svojim zakonima i smanjenjem suvišnih birokratskih poslova postati pristupačnija, a time i zanimljivija za strane investitore.

* GLAS: Na koji način bi RS mogla poboljšati poslovni ambijent i podići ekonomiju?

JANKOVIĆ: Stabilna privreda, otvorenost prema novim investicijama i uređenost države na svim nivoima zasigurno su pravi put do uspjeha.

Srpsko porijeklo

* GLAS: Neke snage su u pokušaju diskreditacije čak koristile i Vaše porijeklo iz Srbije. Koliko Vam je to bila otežavajuća okolnost?

JANKOVIĆ: Za sebe kažem da sam čistokrvni mješanac, majka mi je Slovenka, a otac Srbin i ne mogu reći da je to bila otežavajuća okolnost u postizanju ciljeva. Rezultati rada su vidljivi i niko ih ne može osporiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana