Зора Видовић: Покренуто 70.000 поступака принуднe наплатe

Марина Чигоја
Зора Видовић: Покренуто 70.000 поступака принуднe наплатe

Пореска управа РС у овој години има огроман број покренутих поступака принудне наплате. У првих осам мјесеци покренуто је више од 70.000 поступака принудне наплате, а до краја августа наплаћено је 20,6 милиона марака.

Рекла је то у интервјуу директор Пореске управе РС Зора Видовић.

- Укупан дуг обвезника код којих је покренут поступак принудне наплате износи 288,6 милиона КМ. Ови поступци најчешће се покрећу због кашњења редовне наплате или рате репрограма, када се раскида репрограм и покреће поступак принудне наплате - казала је Видовићева.

* ГЛAС: Колики је проблем утаја пореза у РС? Колико је Пореска управа ове године поднијела кривичних пријава због пореске утаје и против кога?

ВИДОВИЋ: Пореска управа у току ове године поднијела је 12 кривичних пријава због утаје пореза, а укупна штета причињена буџету РС износи 2,8 милиона КМ. Тренутно радимо на још четири предмета која ће у току октобра бити прослијеђена тужилаштвима, а укупна штета по тим предметима износи пола милиона марака. У прошлој години поднијели смо 17 кривичних пријава. Наравно, оне су још у поступку, а има их много и из протеклих година на које чекамо епилог. Мислим да није добро да лицитирамо називима фирми против којих су пријаве поднесене, јер ћемо након што суд пресуди и тужилац заврши истрагу тачно знати ко је осуђен и за које случајеве смо били у праву.

* ГЛAС: Ревизори су у извјештају за прошлу годину утврдили да је наплата репрограмираних обавеза лоша. Шта је разлог лоше наплате?

ВИДОВИЋ: У претходној години наплата је заиста била лоша, прије свега због тога што највећи број пореских обвезника којима је репрограм одобрен није био у могућности да редовно плаћа своје рате. Наравно, са тим обвезницима уговори се раскидају и иде се у принудну наплату. Управо због тога имамо огроман број покренутих поступака принудне наплате.

* ГЛAС: Колико је ове године репрограмирано обавеза? Да ли порески обвезници сада редовно извршавају обавезе по репрограму?

ВИДОВИЋ: У овој години је ступио на снагу Закон о пореском поступку који је у великој мјери измијенио процедуре за одобравање репрограма. По овом закону ПУРС може да донесе рјешење о репрограму за доспјели дуг до 5.000 марака. ПУРС је ове године направила 44 рјешења о репрограму по којима је укупно одгођена наплата 144.000 марака дуга. За дуг пореских обвезника који је већи од 5.000 марака, а њих је највише, репрограм одобрава Министарство финансија РС. Министарство је у овој години донијело 167 рјешења о репрограму на укупно 60,3 милиона КМ. До сада је 93 одсто тих обвезника уредно измиривало обавезе по тим репрограмима, тако да имамо само 12 пореских обвезника са којима је раскинут репрограм у овој години.

* ГЛAС: Са којим обвезницима су ове године раскинути уговори?

ВИДОВИЋ: Због неажурности у плаћању доспјелих рата, Министарство финансија РС ове године донијело је 12 рјешења којима су раскинути репрограми са пореским обвезницима “Намјештај мозаик”, СЗР “Пилиповић”, СТУР “Веца”, “Зеленгора” из Бањалуке, “Спона ЦО”, “Инг-Пром” и “Мија трејд” из Приједора. Репрогами су раскинути и са предузећем “Cosmos” из Шамца, “Јаспот” из Мркоњић Града, “Магистра” из Требиња, “Јасен” из Челинца и “Екол” из Прњавора.

* ГЛAС: Колико је ове године наплаћено прихода принудном наплатом? Колико је тренутно у току ових поступака?

ВИДОВИЋ: У овој години имамо јако велики број поступака принудне наплате. За осам мјесеци покренуто је више од  70.000 поступака принудне наплате, а до краја августа наплаћено је 20,6 милиона марака у принудној наплати. Укупан дуг обвезника код којих је покренут овај поступак износи 288,6 милиона КМ. Ово се најчешће покреће због кашњења редовне наплате или рате репрограма, када се раскида репрограм и покреће поступак принудне наплате. У структури ових 20,6 милиона које смо наплатили 20 милиона чини пљенидба новца и то је најефикаснији начин принудне наплате. Све остало се врло тешко наплаћује. У прилог томе говори податак да смо само 600.000 марака наплатили по другим основама, као што је запљена покретне имовине, у којој смо наплатили 13.000 КМ, запљена обвезница 526.000 и уступљена имовина 26.000 КМ.

* ГЛAС: Пореска управа у прошлој години отписала је 42,5 милиона КМ потраживања обвезницима код којих је окончан стечајни поступак. Којим обвезницима су отписана потраживања?

ВИДОВИЋ: За 129 пореских обвезника код којих је завршен стечајни поступак прошле године смо били приморани да отпишемо 42,5 милиона КМ дуга из простог разлога што стечајна маса није омогућавала наплату. Иначе, у стечајним поступцима просјек наплате за Пореску управу је око десет одсто. Тренутно, од предузећа која су у стечајним поступцима, потражујемо 340 милиона КМ, тако да у најбољем случају очекујемо да наплатимо 34 милиона марака.

* ГЛAС: Каква је наплата прихода ове године?

ВИДОВИЋ: Са 2. октобром ове године наплаћено је 1,519 милијарди марака, што је у односу на исти период прошле године више за три милиона КМ. Задовољни смо досадашњом наплатом, с обзиром на то да у окружењу код свих пореских управа падају и директни и индиректни приходи. Ми се још увијек држимо негдје на прошлогодишњем нивоу. Међутим, могли бисмо да имамо проблема када је у питању остварење плана за ову годину. Наш план је наплата 2,108 милијарди КМ, а послије ребаланса он је повећан за 12 милиона. То значи да би до краја године требало да наплатимо још 600 милиона КМ, за шта ће бити потребан велики ангажман и ПУРС-а и пореских обвезника. Без те сарадње нећемо моћи да остваримо овај план.

Порез на непокретности

* ГЛAС: Каква је наплата пореза на непокретности? Грађани су имали одређених приговора на рачуне које су добијали.

ВИДОВИЋ: Фискални регистар непокретности у ПУРС се прави искључиво на бази пореских пријава које су поднијели порески обвезници. Очекивала сам да ће бити и више приговора, с обзиром на то да су пореске пријаве јако лоше попуњене. Биле су заиста и компликоване и то је донекле оправдање за такво стање. Тренутно од укупно уручених рачуна имамо седам одсто приговора, који су у највећем броју случајева због неисправно попуњених пријава. Порески обвезници нису пријавили све чланове домаћинства за ослобађање плаћања одређених површина. Поправком тих пријава приговори ће бити ријешени. Нисмо задовољни наплатом прихода. Она је отприлике на прошлогодишњем нивоу, а требало би да буде много већа. У идућем периоду кренућемо у кампању наплате прихода на непокретности и надамо се да ћемо до краја године, када буду ријешени и приговори, наплатити око 20 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана