Никола Лончар: Теслу достојно да славимо

Сандра Кљајић
Никола Лончар: Теслу достојно да славимо

Никола Тесла је наш национални понос, а за разбијање негативне слике о Србима и за показивање нечег лепог о нама у свету нема боље прилике, каже у интервјуу за "Глас Српске" предсједник и оснивач Научне фондације "Никола Тесла" у Филаделфији Никола Лончар.

У хотелу "Њујоркер" у Њујорку у јануару идуће године, у организацији ове фондације, биће одржан велики комеморативни скуп и гала вечера, на којима ће се окупити сви поштоваоци великог научника. Скуп се први пут одржава, и то поводом 70 година од смрти генија.

Лончар наглашава да ће се у "Њујоркеру", хотелу у којем је Тесла живио десет година и провео посљедње дане свог живота, окупити научници, инжењери, предузетници из области алтернативне енергије, стручњаци за иновације и умјетници те одати почаст Тесли.

Фондација из Филаделфије, коју чини више од 160 Американаца и десетак Срба, већ читаву деценију прати у САД и Канади сва збивања која имају везе са Теслом. Један од циљева Фондације је да истовремено у цијелом свијету буде обиљежена годишњица Теслиног рођења и смрти.

* ГЛАС: У Хотелу "Њујоркер" ће 6. и 7. јануара идуће године бити обиљежена 70. годишњица смрти Николе Тесле. Манифестација се одржава баш у хотелу у којем је Тесла провео своје посљедње дане?

ЛОНЧАР: Хотел "Њујоркер" једна је од ретких грађевина где је Тесла боравио, а да још постоји. Собе 3.327 и 3.328, односно соба и Теслина канцеларија, су обележене натписом на вратима као "Тесла собе". Моја супруга Морин и ја, када смо прошлог децембра били гости хотела, у који радо долазим, поклонили смо им слике са Теслиним портретом. Сада планирамо да додамо још неку опрему и у томе нам се придружује и Теслин музеј из Београда колекцијом књига о Тесли. И сарадници Теслине научне фондације из Земуна за ову прилику праве неке експерименталне машине, али о чему се тачно ради, за сада је тајна и о томе ће се тек сазнати. Као специјални гост у "Њујоркер" је био позван и председник Републике Српске Милорад Додик, али још немамо потврду његовог доласка. У чувеном хотелу ће се овом приликом окупити научници, инжењери, предузетници из области алтернативне енергије, стручњаци за иновације и уметници те одати почаст Тесли. На конференцији ће бити одржана предавања, презентације и дискусије. Тесла Спирит Ањардс Церемонџ осмишљена је с циљем да привуче добротворе, донаторе, спонзоре и људе спремне да допринесу визији, програмима и пројектима Научне фондације.

* ГЛАС: Сваке године се у Филаделфији, која је први град у свијету који је Теслин рођендан прогласио за празник, окупе "Теслијанци" из цијелог свијета и износе резултате истраживања бројних Теслиних изума и њихових нових примјена. Како је било ове године?

ЛОНЧАР: Наша прослава траје неколико дана на различитим местима и ту прође маса посетилаца, а највише их буде у Националном конституционом центру, где се налази и звоно слободе. Ту сваке ноћи 9. јула, у поноћ, дочекујемо Теслин рођендан. Већина оних који долазе су Американци, ако не и 90 одсто. Буде и доста људи италијанског и немачког порекла, а наших чланова, нажалост, минимум.

* ГЛАС: Дуго се бавите истраживањима о томе шта се догодило послије Теслине смрти. До каквих сте све открића дошли?

ЛОНЧАР: Радимо сценарио за филм и детаљи су за сада тајна, али ће сигурно ускоро бити обелодањено много нових сазнања, која ће бити изненађење за све.

* ГЛАС: Годинама трагате за Теслином заоставштином. Гдје сте све проналазили његова документа и биљешке?

ЛОНЧАР: Када су Американци угасили и затворили Теслину лабораторију у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајланду, поставило се питање где су смештена документа и опрема српског генија. То што кажу да су FBI и влада САД узели сву документацију, није тачно, јер Тесла је на време сву документацију склонио. Тесла је знао добро да се штити, био је веома опрезан и све је на време сакрио. Када је напуштао кулу на Лонг Ајланду он је рекао "Ово ће радити када дође време". Ту је кључ свега... Тесла је много тога давао Канади и Русима, али изгледа да никоме није дао довољно тога да ураде све што треба. Може се закључити да је све спремљено на правом месту. Велики проблем и љутња на Теслу која долази од Американаца је баш због тога што немају документацију коју су највише хтели да имају. Ми имамо нешто мало документације, која јесте вредна, али безначајна у односу на оно за чим мултинационалне компаније трагају. Постоје Теслини рођаци који имају огромне колекције. У нашем је трагању било и одређених махинација, где су хтели да нам продају одређену документацију, за коју би се касније испоставило да нема никакве везе са Теслом. Веома је у целој овој причи занимљиво то да не постоји ниједан писани документ који би показао да је Тесла пре смрти тражио кремацију, па није јасно зашто би то било урађено. Верујем да он, највероватније, никада и није кремиран, па се поставља и питање где је његово тело.

* ГЛАС: Колико се онда данас заправо зна истина о Николи Тесли?

ЛОНЧАР: Млади Американци знају ко је Тесла и шта он значи за њих и за цео свет, шта значи слободна енергија. Имали смо на једном нашем скупу велику паролу "Технолошка револуција је једина солуција... Тесла". Трудимо се да сазнају истину о Тесли. Питање које се поставља јесте ко је био толико моћан да избаци Теслу из америчке историје. Он је направио другу индустријску револуцију, којом су се САД извукле из пепела, али је буквално био избачен из историје САД. Имам масу америчких научних књига где уопште нема његовог имена. Тесла је био 59 година амерички грађанин, он је већи део свог живота провео овде. Ту мора да се крене од основног образовања и измене уџбеника да се открије шта је истина. Али, све има своје разлоге. Када су срушили Теслину кулу на Лонг Ајланду био је 4. јул, највећи национални празник САД. А на тај дан нико ништа не ради и ту се намеће јасан закључак.

* ЛАС: Да ли се данас у САД достојно славе име и дјело великог научника?

ЛОНЧАР: Ни близу... Јесте било помака, и оно што ми радимо јесте неки напредак, али то није ни близу онога како би требало да буде.

* ГЛАС: А у Србији и Српској? Додику је додијељена плакета Фондације "Никола Тесла" за значајан допринос у раду Фондације, успјешно повезивање Србије, РС и САД и очување имена Николе Тесле?

ЛОНЧАР: Није довољно ни оно што се ради у Србији. Ми сада радимо у Земуну, али то је тако скромно, јер многи на то гледају тако да нешто треба да зараде. Имам утисак да највећу мотивацију да се сазна истина о Тесли и достојно слави његово име имају људи из Републике Српске. Наша сарадња ће јачати из дана у дан. И нема цену. Треба имати у виду то да је управо тај Тесла наш национални понос, а за разбијање нашег негативног имиџа и за показивање нечег лепог о нама у свету нема боље прилике.

* ГЛАС: Фондација из Филаделфије шири своје активности у региону тако што је у Земуну формирана филијала за читав Балкан. Имате и филијале у Чикагу, Њујорку, Вашингтону, Нијагари, Лесковцу и Бијељини. Да ли су у плану још неке?

ЛОНЧАР: Интересантно је да добијемо више писама из Бањалуке и Српске него из Србије. Према договору са Владом РС, биће отворен Тесла клуб Бањалука, за шта имамо и обећање председника Додика. У контакту сам са многим уметницима, књижевницима и проналазачима из Бањалуке.

* ГЛАС: Фондација је спроводила и пројекат обједињења документације српског генија за потребе интернет провајдера "Гугл"?

ЛОНЧАР: Све у вези с тим пројектом пребачено је на Теслин комуникациони центар и после конференције у "Њујоркеру" требало би да кренемо са "wwwTeslaTalk.tv". То је озбиљан пројекат за који треба имати озбиљне финансије, а ми то сада немамо.

* ГЛАС: Започела је и велика кампања за откуп имања Николе Тесле на острву Лонг Ајланд?

ЛОНЧАР: Ту се појавио један млади карикатуриста који је направио кампању и то је то… Новац за откуп је прикупљен. Зграда ће бити ускоро у власништву Теслиног научног центра, а онда треба још пет милиона за довршетак пројекта, ако не и више.

Братимљење

* ГЛАС: Радили сте и на томе да се Београд и Филаделфија побратиме?

ЛОНЧАР: Градоначелник Београда није био заинтересован за то. Филаделфија је град зелене енергије, град одличних факултета, где много наше деце студира и где наши професори предају на многим факултетима. То је била шанса за отварање многих послова. Такође смо позвали и председника Додика и надамо се да ће нас једног дана посетити и упознати се са могућностима сарадње Филаделфије са Српском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана