Борис Триван оснивач Фејсбук странице Покојна Милева за Глас Српске: Још нисмо сви колективно полудели

Жељка Кокот
Борис Триван оснивач Фејсбук странице Покојна Милева за Глас Српске: Још нисмо сви колективно полудели

Лик Покојне Милеве је својеврсни морални стуб друштва, који указује на праве и погрешне вредности у једном систему вредности који доживљава суноврат.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" колумниста и оснивач популарне "Фејсбук" странице "Покојна Милева" Борис Триван, који је захваљујући бритким коментарима на друштвеним мрежама направио, како Покојна Милева воли рећи, "хаос" у српским медијима, а ниједна естрадна звијезда, политичка или јавна личност, није остала ускраћена за порцију сарказма.

- Одавно сам огуглао на претње. Ако се нисам потресао због озбиљних претњи које су долазиле са највиших политичких инстанци, не знам зашто бих се потресао због две-три полуписмене певаљке, које једва знају писати?! Није истина да не могу "прикочити", ја заправо не знам како се то ради! Цео живот сам играо на све или ништа, без обзира да ли сам увек у праву или не. Моје је само да кажем оно што мислим, јер и то неко мора - казао је Триван.

* ГЛАС: На који начин је настала "Фејсбук" страница "Покојна Милева"?

ТРИВАН: Страница је настала као плод интерне шале са пријатељима. Хумор је био само начин, не и циљ настанка. Када су се јавност и медији заинтересовали за Милевин рад, детаљније сам се позабавио њеним ликом и креирао целу причу о томе како сада "живи" једна покојна партизанка, шта свакодневно ради, с ким се дружи и где излази, какви су јој ставови о најразличитијим друштвеним феноменима. Тада је и настала идеја да Милева буде својеврсни морални стуб друштва и да указује на праве и погрешне вредности у једном систему вредности, који доживљава суноврат.

* ГЛАС: Да ли сте очекивали да ће ова страница сакупити тако велики број пратилаца и обожавалаца?

ТРИВАН: Нисам ништа очекивао, јер нисам ништа ни планирао. Ипак, срећан сам кад видим да је Милева један од најпраћенијих профила у региону и сјајно је када знате да је прати више људи него Цецу, Јецу, Секу, Курсаџије, премијера, председника... јер то значи да има наде и да нисмо сви колективно полудели.

* ГЛАС: Колико сте вас двоје слични, односно различити?

ТРИВАН: Приватно, о Милеви говорим у трећем лицу, јер је по стилу живота (или смрти?), размишљањима и начину комуникације веома далеко од онога што је Триван. Она је део мене као морални стуб друштва и представља персонификацију нечега чему би сви требало да стремимо. Милева нема грешку и као таква, нема пандан у било коме од нас. Са друге стране, и Триван је донекле другачији од онога какав је Борис. Сви смо ми неки други људи кад останемо насамо са самим собом.

* ГЛАС: Да ли је истина да Вам је понуђено 20.000 евра за ову страницу и да ли нам можете рећи нешто више о томе?

ТРИВАН: Наравно да јесте. Желео сам да се то сазна како би људи схватили да своју креативност и време увек, али увек, требају наплатити. Милева никада ниједан текст није написала без хонорара. Али важно је напоменути да је једна ствар уновчити своју креативност, а нешто сасвим друго продати своје ставове. Када сам ја у питању, ово друго никада није могло ни бити предмет разговора. То ме је много пута коштало отказа услед цензуре, уцена, претњи и разних других притисака. Понуда је било најразличитије природе, али никада нисам пристао на нешто што би дискредитовало мене или Покојну Милеву. О бројкама је глупо причати сада, али можда ћу се некада и кајати јер су ми идеали били важнији од летовања у Тајланду (смијех).

* ГЛАС: Да ли се плашите да би Вас нека медијска или естрадна личност могла напасти због критика које им свакодневно упућујете?

ТРИВАН: Одавно сам огуглао на претње. Ако се нисам потресао због озбиљних претњи које су долазиле са највиших политичких инстанци, не знам зашто бих се потресао због две-три полуписмене певаљке, које једва знају писати?! Није истина да не могу "прикочити", ја заправо не знам како се то ради! Цео живот сам играо на све или ништа, без обзира на то да ли сам увек у праву или не. Моје је само да кажем оно што мислим, јер и то неко мора.

* ГЛАС: Да ли се плашите да бисте, једног дана, могли постати попут "звијезда" које критикујете, с обзиром на то да сте сада дио свијета шоу-бизниса?

ТРИВАН: Не плашим се ни најмање јер сам у све ово ушао у тридесетим годинама и са поприлично успешном научном каријером иза себе. Мене рефлектори "Гранда" и лажни џет-сет Србије не могу намамити да постанем још један фолирант у низу. Дружим се са људима са којима сам се дружио и раније, уз пар изузетака, па ме то држи прикованог за земљу.

* ГЛАС: Чиме се бавите када нисте Покојна Милева? Да ли бисте, уколико би Вам неко понудио бољи посао, под условом да угасите страницу, пристали на тако нешто?

ТРИВАН: С обзиром на то да сам се пре Покојне Милеве 20 година бавио археологијом и провео десет година радећи у Египту, ја сам са њом заправо и даље радио у струци (смијех). Покојна Милева је увек била и остала само хоби, који се одлично исплатио, али што је много важније, мене је бескрајно забављао. Такође, цела та прича ми је у многоме помогла у мојој садашњој професији. Не могу ни замислити разлог због којег бих угасио страницу, мени је Милева само добро донела.

* ГЛАС: Какву улогу у Вашем животу има Радивоје? Да ли је он Ваш Санчо Панса у борби против вјетрењача?

ТРИВАН: Радивоје је рођендански поклон тако да баш нисам имао избора да ли да га прихватим или не. Не могу рећи баш да ми је сапатник у овој квази-борби, јер се он бори само за своју чинију хране. Ипак, шта је, ту је. Постао је пуноправни и неизоставни дио наше трочлане породице и некако ми је незамисливо када увече не легне поред мене.

Биографија

Борис Триван је рођен 16. јануара 1979. године, у Зрењанину. Студирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. Археологијом се бави више од 20 година, а десет година је провео радећи на истраживањима у Египту. Тренутно обавља функцију директора и предавача на Институту за дигиталне комуникације у Београду. Сертификовани је стручњак на пољу дигиталног маркетинга, маркетинга у друштвеним медијима и напредних комуникација. Творац је Покојне Милеве, чувеног феномена који се развио на друштвеним, а потом и проширио на традиционалне медије.

Тужба

На интернету се прије неколико година појавила информација да ће унуци Иве Перић из Сплита, преминуле 2002, тужити Бориса Тривана због злоупотребе њеног лика на "Фејсбук" налогу Покојне Милеве. Потомци преминуле жене наводно су били огорчени јер је њихова покојница завршила као алтер его младића који је стекао огромну популарност на интернету, а самим тим и доспио у бројне дневне новине у Србији, па су ријешили да поднесу тужбу против њега.

Борис Триван је том приликом рекао да је уклонио, на захтјев породице, спорну слику.

- На слици су сада само контуре главе и фризура краљице Елизабете ИИ, а лице је моје покојне баке Марије. То чини ову оптужбу потпуно неоснованом - казао је тада Триван.

Жито

Коме би Милева најрадије спремила жито?

1. Грађевинској дозволи Томислава Николића
2. Пореском извјештају Чедомира Јовановића
3. Политичкој каријери Александра Вучића
4. Плати Јоргованке Табаковић
5. Кућном васпитању Даре Бубамаре

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана