Бањалучанка Тања Ћирић стјуардеса Fly Emirates: За два мјесеца обишла пола свијета

Данијела Стоканић
Бањалучанка Тања Ћирић стјуардеса Fly Emirates: За два мјесеца обишла пола свијета

Са нестрпљењем чекам нови распоред летења за идући мјесец и надам се да ћу имати среће, као и до сад, јер сам добијала углавном занимљиве дестинације. А летим два мјесеца и већ сам била у Цириху, Паризу, Бечу, три пута у Сиднеју, Окланду, Африци, Танзанији, на Новом Зеланду, Тајланду, Филипинима.

Рекла је ово у интервјуу "Гласу Српске" Тања Ћирић, која ради као стјуардеса за авиокомпанију "Fly Emirates" и додала да ужива у послу којим се тренутно бави.

Имала је прилику да обиђе острва и плаже које су познате по филмовима о Џејмсу Бонду и филму "The Beach". Тренутно се налази у Дубаију, гдје је преко 40 степени.

* ГЛАС: Откуд идеја да се пријавите за посао стјуардесе и шта Вас је подстакло на тај корак?

ЋИРИЋ: Након завршене Економске школе, уписала сам студиј за психологију. Успут сам радила неколико сезонских послова. Прилика за овај посао ми се указала кад сам већ била близу завршетка студија, тако да сам се дуго двоумила да ли да прихватим. Наиме, на интервју сам отишла, могло би се рећи, неплански, случајно. Родица ми ради за "Emirates" већ годину дана и дуго ме је наговарала да се пријавим. Иако сам знала да је срећна и задовољна послом, нисам озбиљно размишљала да се пријавим, највише због факултета. Ипак, како то обично бива, десило се да сам отишла у Сарајево на "Open Day" и прошла. Пријавило се више од 300 људи и на крају нас је прошло девет. Када су ме позвали и рекли датум када да дођем у Дубаи, била сам истовремено и збуњена и уплашена, али и срећна. Знала сам да је у нашој држави јако тешко наћи добар посао, па сам зато одлучила да не пропустим прилику да видим свијет.

* ГЛАС: Да ли је било тешко савладати обуку за стјуардесу и прилагодити се новој средини?

ЋИРИЋ: Тренинг за стјуардесу је почео крајем марта и трајао је два мјесеца. Страшно је било напорно! Било је тешко учити на страном језику, о страним појмовима, поготово с обзиром на то да у нашој земљи авиоиндустрија није развијена, тако да ми генерално нисмо упознати са занимањем стјуардесе, пилота и авиокомпанија. Вријеме је пролазило брзо и кад сам положила све тестове, почело је летење. Олакшавајућа околност за мене је била што ми је родица ту и што ми је помогла на тренингу и у упознавању нове средине. Дубаи је необичан. Све је ново, умјетно. Људи су потпуно другачији од наших. Добар је за провод, али за живот, по мом мишљењу, и не. Захтијева много прилагођавања и уклапања у нову културу, потпуно другачију од наше. Ипак, необична архитектура и све што су постигли за кратак временски период, вриједно је поштовања. Нема зеленила и паркова, ни дјеце која се играју. То ми највише недостаје.

* ГЛАС: Гдје сте све били за протекла два мјесеца летења?

ЋИРИЋ: Након тренинга, имала сам два лета на два различита типа авиона на којима сам обучавана. Ти летови су били само за посматрање и уклапање у радну средину. Имала сам прилику да будем у кокпиту приликом слијетања и узлијетања, што је било јако лијепо и узбудљиво искуство. Посао је необичан и занимљив. Летим два мјесеца и већ сам била у Цириху, Паризу, Бечу, три пута у Сиднеју, Окланду, Новом Зеланду, Африци, Танзанији, Тајланду, Филипинима.

* ГЛАС: Које су предности, а које мане посла стјуардесе?

ЋИРИЋ: Авиокомпанија брине о смјештају, рачунима и здравственом осигурању, тако да је наш проблем једино да добро одрадимо посао у нашој канцеларији на небу и да се добро одморимо за сљедећи лет. У зависности од дужине лета, остајемо у одређеним градовима од 24 до 75 сати, тако да имамо времена да обиђемо све и да се одморимо. Смјештени смо у хотелу и добијамо џепарац за тај дан. Свакодневно упознајем нове људе са свих страна свијета. Живим са двије дјевојке, једна је из Украјине, друга из Шпаније и одлично се слажемо. Стекла сам и добре пријатеље на тренингу. Годишње имамо 30 дана обавезног одмора, иако можемо искомбиновати и више слободних дана и ићи кући.

Једина мана је што "Emirates" још не лети на Балкан, тако да је мени мало теже ићи кући него осталим људима. Мјесечно имамо у просјеку 90 сати летења, све остало је наше слободно вријеме. Мени то одговара, јер се ионако никад нисам видјела у некој канцеларији, сједећи осам сати сваки дан. Мислим да је овај посао добра прилика за све младе људе који воле да путују и обиђу свијет. Мана посла је што је физички напоран, тако да сви морамо научити водити више рачуна о нашем здрављу, одмору и исхрани. Недостају ми породица и пријатељи, али сам живот у Бањалуци, још увијек не. Тренутно ме више привлачи неизвјесност и свакодневно нове дестинације.

* ГЛАС: Колико сте задовољни условима рада у авикомпанији за коју радите?

ЋИРИЋ: Авиокомпанија за коју ја радим константно ради на томе да пронађе нешто ново како би задржали прву позицију на тржишту. С обзиром да се ослањају на нас, посаду, добро брину о нама и о нашим потребама. Свако вам се обраћа са поштовањем и ваљда су људи такви, авантуристичког духа, навикли на овај необичан начин живота, увијек дружељубиви и расположени. Пријатна је атмосфера и никад није досадно.

Људи су различити, различите културе, начин опхођења, гестикулације и занимљиво је упознати све то.

* ГЛАС: Како изгледа Ваш радни дан?

ЋИРИЋ: Непредвидиво је. Један дан пакујеш кофер са чизмама и капутом, други са костимом и јапанкама. Путујемо кроз различите временске зоне, па је све то помало збуњујуће. Не знаш колико је сати у твојој држави, колико у Дубаију, а колико, рецимо, у Сиднеју. Мијењаш дан за ноћ. На сваком лету упознајем нове људе. На "боингу" нас у просјеку лети 18, скоро сви из различитих држава, на "ербасу" 30 и оно што је за "Emirates" најважније, на сваком лету, посада прича више од 15 различитих језика.

* ГЛАС: Шта све нуди посао стјуардесе?

ЋИРИЋ: Посао, такође нуди могућност брзог напредовања за оне који планирају дуго да остану у Дубаију. Од стјуарта економске класе, преко бизнис до прве, све до надређених. Отворене су опције и менаџера, тренера, регрутера. Такве услове није лако наћи код нас, нажалост. Не знам колико ћу дуго да останем овдје. Овај релативно кратак период и потпуно другачији живот научио ме је да не планирам и да живим пуним плућима, да се радујем ситницама и малим стварима.

* ГЛАС: Какви су Ваши даљи планови?

ЋИРИЋ: Заједно са родицом имам много планова. Међу првима је да почнемо живјети заједно и да, кад мени прође пробни период након шест мјесеци, комбинујемо слободне дане и путујемо гдје год желимо. Имамо визу, плаћамо минимални износ за карту и имамо попусте у многим хотелима у свијету.

Порука

* ГЛАС: Шта бисте поручили свима онима који би жељели да се баве послом стјуардесе?

ЋИРИЋ: Вољела бих да се што више људи пријави, јер је ово заиста одличан посао за све оне који су жељни добре зараде и авантуре упознавања нових људи и мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана