Arie Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu: Fašizmom žele da dobiju izbore

Goran Maunaga
Arie Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu: Fašizmom žele da dobiju izbore

Uporediti Republiku Srpsku i demokratsko uređenje u njoj sa nacističkim režimom i nazivati je genocidnom je više nego besmisleno, kaže u intervjuu "Glasu Srpske" šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne.

- Poznat sam kao borac protiv fašizma. Poznajem RS, njen narod i rukovodstvo i za njih se ne može kazati da su ikada bili fašistički. Ovde se radi o čisto političkim malverzacijama za dobijanje glasova, ali demokratski raspoloženi glasači nikada neće podržati nešto takvo - istakao je Livne.

Naglasio je da je neprimjereno i poređenje sukoba Izraelaca i Palestinaca u Gazi sa onim što je Hitler radio Jevrejima.

* GLAS: Kako komentarišete predizborni govor mržnje političara iz FBiH koji Republici Srpskoj pokušavaju da pripišu čak i fašizam?

LIVNE: Interesantno je da se u posljednje vreme pojavljuju ličnosti iz islamskog sveta, na Bliskom istoku i u BiH, koje pokušavaju da porede fašizam, nacistički režim i Hitlera sa događajima i ličnostima u BiH i Izraelu. Upoređivanje bilo kakvog režima i bilo kakve pojave sa Hitlerom i njegovim režimom, pogotovo bilo čega u RS, ne može se računati u uvrede nego se samo može raditi ili o neznanju ili o zloupotrebi toga zbog nekog zla koje se ne da objasniti. Poznajem odlično RS i odnose u BiH i u regionu. Uporediti RS i demokratsko uređenje u njoj sa nacističkim režimom je više nego besmisleno. Mi smo sada u predizbornoj kampanji u kojoj se nepotrebno dešavaju razne stvari, kao što je nazivanje RS genocidnom tvorevinom i pokušaj poređenja sa nacizmom i fašizmom. Radi se o čisto političkim malverzacijama za dobijanje glasova, ali za to nema potrebe jer tu nema istine. Ja sam jako osetljiv i na samo pominjanje fašizma. Poznat sam kao borac protiv fašizma i dan-danas. Poznajem RS, narod, rukovodstvo, i današnje i prethodna. Ni za jedno od njih ne može da se kaže, ni da se pomisli da su bili fašistički režimi. Svi su oni izabrani na demokratskim izborima.

* GLAS: Mogu li oni govorom mržnje dobiti glasove na izborima?

LIVNE: Može se dobiti neki glas, ali to je kratkog veka. Čak i onaj ko zastupa ideologiju fašizma time može možda da dobije glasove nekih fašističkih elemenata, ali demokratski raspoložen čovek koji ima svoj stav sigurno neće glasati za onoga ko je sa fašizmom, Hitlerom uporedio one u drugoj stranci ili entitetu. Možda se može postići neki mali cilj, dobijanje nekog mandata, ali u krajnjoj liniji, sasvim sigurno, to je bumerang koji će se vratiti.

* GLAS: Na sličan način predsjednik Turske Tajip Erdogan pokušavao je da pripiše fašizam Izraelu?

LIVNE: Pored onoga neprimerenog što je govorio za BiH, on je više puta, i u Sarajevu i u Ankari, rekao da je ono što Izraelci čine u sukobu s Palestincima u Gazi isto ono što je Hitler radio Jevrejima. Tu se vraćamo na ono pitanje o govoru mržnje političara iz FBiH prema RS. To je dokaz plana, povezanosti, organizacije, postojanja projekta. Smatram da sukob u Gazi Izraelci i Palestinci moraju rešiti razgovorom, dogovorom, kompromisom, a uporediti Hitlera sa Izraelcima, to zaista nema nikakvog smisla. Izrael sa današnjom moći, vojnom i ekonomskom, mogao bi da uništi palestinski narod da to želi, ali Izrael to ne želi i neće to nikada uraditi.

* GLAS: Kako vidite palestinsko-izraelski sukob?

LIVNE: Taj sukob traje 100 godina, ovo sada je mali dio tog velikog sukoba nacionalnih, verskih i drugih interesa. Tu postoji jedna stvar za koju su svi u pravu, svi na svoj način. Izraelci imaju pravo jer na mestu gde su Izrael i Palestina pre 1.000 godina postojala je Kraljevina Jevreja. Bili su u rasulu po svetu, ali su se celi taj period molili prema Jerusalimu. U njihovim dušama i srcima uvek je bilo ponovno stvaranje jevrejske države na mestu gde je bila Kraljevina Jevreja. S druge strane, Palestinci su se osećali progonjenim i ne žele jevrejsku državu u svojoj okolini. Islam na Bliskom istoku uopšte ne želi druge narode, a kamoli druge države. Jevreji su stvorili državu koja je opkoljena neprijateljskim državama pa su u vrlo teškom položaju. Zato tu treba da budu dve države za dve nacije, Palestinci za sebe, mi za sebe. Na sporazum o tome čeka se 100 godina. Ne znam da li će biti postignut. U svakom slučaju, šteta je za živote, a rat ne donosi nikakvo rešenje. Jedino rešenje su razgovori i kompromis.    

* GLAS: Kako vidite napade, žestoke kritike koje političko Sarajevo upućuje na račun predsjednika RS Milorada Dodika jer je on javno podržao Izrael?

LIVNE: U Sarajevu su bile antiizraelske demonstracije i izraelska štampa to je objavila. Ja to pokušavam da razumem. U Americi, ili bilo gde drugo, u Parizu, Jevreji demonstriraju za Izrael, a Palestinci protiv Izraela. To je njihovo pravo ako živimo u demokratiji. U Sarajevu, ako Bošnjaci saosećaju sa Arapima koji žive u Palestini, neka demonstriraju tako. Isto tako, i Dodikovo demokratsko pravo je da iskaže svoj stav. Dodikov odnos prema Izraelu je poznat, on je istinski prijatelj Izraela. Više puta bio je u Izraelu, upoznao je naš narod. Svi mi volimo nekoga. Ja 60 godina živim u Izraelu, imam svoje političke poglede na svet koji nisu uvek isti kao Dodikovi, ali ja volim ovaj narod ovde. Osećam se tu odlično, imam 93 godine i ne zavisim ni od koga. A zašto Dodik voli Izrael, treba njega pitati. Isto kao što Bakira Izetbegovića treba pitati zašto ne voli Izrael koji mu ništa loše nije uradio. Ali to je njegovo pravo i ja to neću osuđivati. Isto kao što je i Dodikovo pravo da voli Izrael.

* GLAS: Kako gledate na to što većina zločina počinjenih nad Srbima tokom rata u BiH nije rasvijetljena niti su počinioci i naredbodavci procesuirani?

LIVNE: To je vrlo je teško objasniti. Većina zločina počinjenih nad Bošnjacima je rasvijetljena, a počinioci i naredbodavci tih zločina su procesuirani, dok to nije slučaj sa zločincima i zločinima koji su činjeni nad srpskim narodom. Znam da u RS postoji antagonizam prema Haškom tribunalu, ali on je u demokratskom svetu priznat kao najvažniji sud koji se bavi ratnim zločinima, pa nema važnosti da li mi to prihvatamo ili ne. Donesene su mnoge presude koje srpskoj strani ne odgovaraju i verovatno imaju izvesnu tendenciju koju ja ne mogu ni da potvrdim ni da negiram. Ali tvrdnja suda u Hagu i bošnjačkih političara koji kažu da su Srbi počinili genocid na Bošnjacima je neistina. Sve strane počinile su teške ratne zločine i svi koji su ih počinili treba i da odgovaraju. Ako se to ne desi, ostaće to zauvek jedna otvorena rana među narodima koji tu žive. A ako bi svi bili pravedno izvedeni pred sud, to bi bar zalečilo ranu koja, ipak, zarasti nikad neće. To bi stvorilo bolju atmosferu i bolju sliku o BiH.

Bez uvreda

* GLAS: Kako komentarišete učestale prozivke zbog korupcije?

LIVNE: U BiH kao celini, pa tako i u RS, sigurno postoji korupcija kao i svuda u svetu. Nema zemlje u kojoj ne postoji korupcija. Zato to ne bi trebalo da bude neki slogan za izbore, pa bih ja, uz svoje višegodišnje iskustvo, predložio svim političarima da paze šta govore. Da ne vređaju, jer tim sredstvima ne postiže se ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana