Арие Ливне, шеф Представништва РС у Израелу: Фашизмом желе да добију изборе

Горан Маунага
Арие Ливне, шеф Представништва РС у Израелу: Фашизмом желе да добију изборе

Упоредити Републику Српску и демократско уређење у њој са нацистичким режимом и називати је геноцидном је више него бесмислено, каже у интервјуу "Гласу Српске" шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне.

- Познат сам као борац против фашизма. Познајем РС, њен народ и руководство и за њих се не може казати да су икада били фашистички. Овде се ради о чисто политичким малверзацијама за добијање гласова, али демократски расположени гласачи никада неће подржати нешто такво - истакао је Ливне.

Нагласио је да је непримјерено и поређење сукоба Израелаца и Палестинаца у Гази са оним што је Хитлер радио Јеврејима.

* ГЛАС: Како коментаришете предизборни говор мржње политичара из ФБиХ који Републици Српској покушавају да припишу чак и фашизам?

ЛИВНЕ: Интересантно је да се у посљедње време појављују личности из исламског света, на Блиском истоку и у БиХ, које покушавају да пореде фашизам, нацистички режим и Хитлера са догађајима и личностима у БиХ и Израелу. Упоређивање било каквог режима и било какве појаве са Хитлером и његовим режимом, поготово било чега у РС, не може се рачунати у увреде него се само може радити или о незнању или о злоупотреби тога због неког зла које се не да објаснити. Познајем одлично РС и односе у БиХ и у региону. Упоредити РС и демократско уређење у њој са нацистичким режимом је више него бесмислено. Ми смо сада у предизборној кампањи у којој се непотребно дешавају разне ствари, као што је називање РС геноцидном творевином и покушај поређења са нацизмом и фашизмом. Ради се о чисто политичким малверзацијама за добијање гласова, али за то нема потребе јер ту нема истине. Ја сам јако осетљив и на само помињање фашизма. Познат сам као борац против фашизма и дан-данас. Познајем РС, народ, руководство, и данашње и претходна. Ни за једно од њих не може да се каже, ни да се помисли да су били фашистички режими. Сви су они изабрани на демократским изборима.

* ГЛАС: Могу ли они говором мржње добити гласове на изборима?

ЛИВНЕ: Може се добити неки глас, али то је кратког века. Чак и онај ко заступа идеологију фашизма тиме може можда да добије гласове неких фашистичких елемената, али демократски расположен човек који има свој став сигурно неће гласати за онога ко је са фашизмом, Хитлером упоредио оне у другој странци или ентитету. Можда се може постићи неки мали циљ, добијање неког мандата, али у крајњој линији, сасвим сигурно, то је бумеранг који ће се вратити.

* ГЛАС: На сличан начин предсједник Турске Тајип Ердоган покушавао је да припише фашизам Израелу?

ЛИВНЕ: Поред онога непримереног што је говорио за БиХ, он је више пута, и у Сарајеву и у Анкари, рекао да је оно што Израелци чине у сукобу с Палестинцима у Гази исто оно што је Хитлер радио Јеврејима. Ту се враћамо на оно питање о говору мржње политичара из ФБиХ према РС. То је доказ плана, повезаности, организације, постојања пројекта. Сматрам да сукоб у Гази Израелци и Палестинци морају решити разговором, договором, компромисом, а упоредити Хитлера са Израелцима, то заиста нема никаквог смисла. Израел са данашњом моћи, војном и економском, могао би да уништи палестински народ да то жели, али Израел то не жели и неће то никада урадити.

* ГЛАС: Како видите палестинско-израелски сукоб?

ЛИВНЕ: Тај сукоб траје 100 година, ово сада је мали дио тог великог сукоба националних, верских и других интереса. Ту постоји једна ствар за коју су сви у праву, сви на свој начин. Израелци имају право јер на месту где су Израел и Палестина пре 1.000 година постојала је Краљевина Јевреја. Били су у расулу по свету, али су се цели тај период молили према Јерусалиму. У њиховим душама и срцима увек је било поновно стварање јеврејске државе на месту где је била Краљевина Јевреја. С друге стране, Палестинци су се осећали прогоњеним и не желе јеврејску државу у својој околини. Ислам на Блиском истоку уопште не жели друге народе, а камоли друге државе. Јевреји су створили државу која је опкољена непријатељским државама па су у врло тешком положају. Зато ту треба да буду две државе за две нације, Палестинци за себе, ми за себе. На споразум о томе чека се 100 година. Не знам да ли ће бити постигнут. У сваком случају, штета је за животе, а рат не доноси никакво решење. Једино решење су разговори и компромис.    

* ГЛАС: Како видите нападе, жестоке критике које политичко Сарајево упућује на рачун предсједника РС Милорада Додика јер је он јавно подржао Израел?

ЛИВНЕ: У Сарајеву су биле антиизраелске демонстрације и израелска штампа то је објавила. Ја то покушавам да разумем. У Америци, или било где друго, у Паризу, Јевреји демонстрирају за Израел, а Палестинци против Израела. То је њихово право ако живимо у демократији. У Сарајеву, ако Бошњаци саосећају са Арапима који живе у Палестини, нека демонстрирају тако. Исто тако, и Додиково демократско право је да искаже свој став. Додиков однос према Израелу је познат, он је истински пријатељ Израела. Више пута био је у Израелу, упознао је наш народ. Сви ми волимо некога. Ја 60 година живим у Израелу, имам своје политичке погледе на свет који нису увек исти као Додикови, али ја волим овај народ овде. Осећам се ту одлично, имам 93 године и не зависим ни од кога. А зашто Додик воли Израел, треба њега питати. Исто као што Бакира Изетбеговића треба питати зашто не воли Израел који му ништа лоше није урадио. Али то је његово право и ја то нећу осуђивати. Исто као што је и Додиково право да воли Израел.

* ГЛАС: Како гледате на то што већина злочина почињених над Србима током рата у БиХ није расвијетљена нити су починиоци и наредбодавци процесуирани?

ЛИВНЕ: То је врло је тешко објаснити. Већина злочина почињених над Бошњацима је расвијетљена, а починиоци и наредбодавци тих злочина су процесуирани, док то није случај са злочинцима и злочинима који су чињени над српским народом. Знам да у РС постоји антагонизам према Хашком трибуналу, али он је у демократском свету признат као најважнији суд који се бави ратним злочинима, па нема важности да ли ми то прихватамо или не. Донесене су многе пресуде које српској страни не одговарају и вероватно имају извесну тенденцију коју ја не могу ни да потврдим ни да негирам. Али тврдња суда у Хагу и бошњачких политичара који кажу да су Срби починили геноцид на Бошњацима је неистина. Све стране починиле су тешке ратне злочине и сви који су их починили треба и да одговарају. Ако се то не деси, остаће то заувек једна отворена рана међу народима који ту живе. А ако би сви били праведно изведени пред суд, то би бар залечило рану која, ипак, зарасти никад неће. То би створило бољу атмосферу и бољу слику о БиХ.

Без увреда

* ГЛАС: Како коментаришете учестале прозивке због корупције?

ЛИВНЕ: У БиХ као целини, па тако и у РС, сигурно постоји корупција као и свуда у свету. Нема земље у којој не постоји корупција. Зато то не би требало да буде неки слоган за изборе, па бих ја, уз своје вишегодишње искуство, предложио свим политичарима да пазе шта говоре. Да не вређају, јер тим средствима не постиже се ништа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана