Siniša Vučinić u pismu Glasu Srpske - Zahvaljujući meni Đinđić nije živ

Goran Maunaga
Siniša Vučinić u pismu Glasu Srpske - Zahvaljujući meni Đinđić nije živ

BANjA LUKA, BEOGRAD - Ponosim se svojim seoskim poreklom, kao i činjenicom da sam svojim uznemiravanjem javnosti svojevremeno rasplamsao vatru, a zatim upotrebio i neke svoje kapacitete te da zahvaljujući meni, između ostalih, Vasićev i Koraćev prijatelj, veleizdajnik srpskog naroda Zoran Đinđić više nije živ.

Naveo je ovo u pismu koje je uputio "Glasu Srpske" predsjednik Inicijativnog odbora NVO Srpski četnički pokret RS Siniša Vučinić, reagujući na tekst objavljen u našim novinama pod naslovom "Seoska luda samo uznemirava javnost".

U tom tekstu novinar Miloš Vasić kazao je, komentarišući najavu Vučinića o obrazovanju hiljada mladih četnika u RS, da on nema taj kapacitet da bi napravio bilo šta ozbiljno.

- Ali kapacitet za uznemiravanje javnosti je oduvek imao. Vučinić je sklon nasilju, to je poznato, i uopšte, od sebe je napravio ono što se u Dalmaciji lepo zove "ridikulo" - seoska luda. I sad to što radi po Trebinju me isto tako ne čudi. A koga će da edukuje i kako, među Hercegovcima - to baš nisam siguran, oni su bistar svet - rekao je Vasić.

Predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je u tom tekstu da je problem što Vučinićevo djelovanje u RS može biti shvaćeno kao provokacija i da je zato ono ozbiljnije nego u Srbiji.

Vučinić u pismu koje je uputio redakciji "Glasa" naslovljenom kao "demanti - odgovor" ide dotle da najavljuje da će Vasić i Korać zbog izjava koje smo objavili "uskoro praviti društvo Đinđiću".

- Potrudiću se da svojim kapacitetom doprinesem da i Vasić i Korać uskoro prave društvo njihovom miljeniku Zoranu Đinđiću - navodi se u pismu koje su potpisali Vučinić i tehnički sekretar Radovan Vujačić.

Miloš Vasić nije želio da komentariše ove prijetnje, navodeći da Siniša Vučinić najbolje govori sam o sebi. Ono što je po njegovom mišljenju veoma važno imati na umu to je da je Vučinić osoba sklona nasilju, kao što je već ranije i upozorio.

Kako je "Glas Srpske" već objavio, Siniša Vučinić je tokom političke karijere bio ultradesničar, monarhista, vojvoda, metafizičar, radikal, ljevičar.

Bio je član Direkcije Jugoslovenske levice, na čijem čelu je bila Mirjana Marković. U noći hapšenja Slobodana Miloševića u vili Mir na Dedinju 1. aprila 2001. godine bio je posljednja linija njegove odbrane.   

Prije ove faze Vučinić je mnogo puta promijenio politička opredjeljenja: počeo je kao član SNO-a Mirka Jovića, bio predsjednik Omladine Konzervativne stranke, osnovao fantomsku paravojnu organizaciju Srpski sokolovi, a u avgustu 1992. Srpski monarhistički pokret, Savez svih Srba sveta i Srpski narodni preporod proglašavaju ga za srpskog narodnog vojvodu. 

U novembru 2007. godine bio je uhapšen u Novom Sadu, u trenutku kada je uzimao novac od novosadskog biznismena koga je reketirao.     

Vučinić je bio hapšen i odmah nakon ubistva prvog srpskog demokratskog premijera Zorana Đinđića.

Policija na odmoru

U MUP-u RS kazali su da ne mogu da govore o ovom slučaju, jer je direktor Policije Uroš Pena na godišnjem odmoru.

Uputili su nas na CJB Trebinje, gdje nam povodom otvorenih prijetnji smrću koje je uputio Vučinić, načelnik policije Goran Zubac nije želio dati izjavu.

- Nisam u kancelariji. Ne mogu ni kasnije - rekao je on i spustio slušalicu.

Uvrede novinaru "Glasa"

- A što se tiče novinarke, lude Jelene Milanović, za nju mogu da kažem da je ortodoksna lažljivica, koja isključivo barata poluistinama, a sve zbog toga što boluje od kompleksa seksualne insuficijencije nastale od ranog djetinjstva, heteroseksualnog promiskuiteta - riječi su kojima Vučinić opisuje autora teksta u "Glasu Srpske". 

Telegram

U redakciju "Glasa Srpske" juče u 14.30 časova stigao je telegram sljedećeg sadržaja:

"Povodom smrti gospodina Miloša Vasića, novinara nedeljnika Vreme, primite izraze mog najiskrenijeg saučešća.

Siniša Vučinić" 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana