Звиздић званичницима ЕУ подмеће став СДА

Горан Маунага
Звиздић званичницима ЕУ подмеће став СДА

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић самоиницијативно се обратио премијеру Хрватске Андреју Пленковићу и високопозиционираним званичницима ЕУ износећи о изградњи Пељешког моста личне и ставове СДА, а не званичне у име институције на чијем је челу.

На то је јуче Пленковића и званичнике ЕУ писмом упозорио Звиздићев замјеник и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

Звиздић је претходно као услове за изградњу Пељешког моста означио утврђивање границе између БиХ и Хрватске на копну и мору и пловног коридора. Он је навео да ниједно тијело власти у БиХ никада није дало формалну сагласност за градњу Пељешког моста.

Беванда је истакао да то није став Савјета министара БиХ, наводећи да та институција није ни заузела званични став о изградњи Пељешког моста.

- У вези са наводима да је Представнички дом Парламента БиХ на сједници 5. јула затражио од Савјета министара да упути ноту Хрватској о обустављању свих активности у вези са изградњом Пељешког моста док не буде постигнута потпуна обострана сагласност, битно је истаћи да Савјет министара није усвојио тај закључак. Савјет министара је на сједници 19. јула једногласно усвојио извјештај министра комуникација и транспорта БиХ Исмира Јуска у којем је наведено да нема формалних сметњи за изградњу Пељешког моста и да то не треба повезивати с конвенцијом о праву мора - написао је Беванда.

Додао је да се Звиздић приликом слања писма није консултовао са члановима колегијума Савјета министара ради усаглашавања ставова које износи, нити је писмо понудио на изјашњење Савјету министара.

- То писмо упућено је једнострано од једног члана Савјета министара и ни на који начин не представља ставове хрватских и српских чланова Савјета министара - истакао је Беванда и изразио очекивање да Звиздићево писмо неће нарушити добросусједске односе БиХ и Хрватске и да појединачни ставови неће додатно негативно утицати на кредибилитет БиХ и на пут ка чланству у ЕУ.

Случај Пељешки мост изазвао је и сукоб бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и предсједавајућег Предсједништва Драгана Човића. Изетбеговића је саопштио да је Човић на састанку с предсједницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић у Загребу изнио ставове који су супротни званичним ставовима Предсједништва. Човић је изјавио да, што се тиче институција БиХ, нема никаквих формално-правних сметњи за изградњу Пељешког моста.

- То није тачно, ствари су управо обрнуте. Званични став Предсједништва БиХ 2007. године је једногласно усвојен и гласи да је БиХ против изградње моста до рјешавања отворених питања у вези са идентификовањем морске граничне линије између двије државе - истакао је Изетбеговић.

Из Човићевог кабинета се до закључења овог броја "Гласа Српске" нису изјаснили о Изетбеговићевим наводима.

И министар цивилних послова БиХ и Изетбеговићев и Звиздићев страначки колега Адил Османовић је без овлашћења Савјета министара и Предсједништва БиХ поводом најављеног почетка изградње Пељешког моста упутио писмо министру мора, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске Олегу Бутковићу, у којем је навео да ће БиХ једнострано прогласити суверенитет на мору ако изградња моста буде настављена.

Шпирић: Савез за промјене у строју СДА

Бивши министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић каже да писма Дениса Звиздића и Адила Османовића показују да су СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић успјели да у свој политички строј ставе представнике Савеза за промјене, односно СДС-а, ПДП-а и НДП-а.

- Никоме у БиХ не треба заоштравање односа са комшијама. Не знам да ли су тога свјесни српски представници у заједничкој власти, али њихово одсуство у рјешавању виталних проблема говори да су палицу предали СДА - рекао је Шпирић и додао да је након објављивања резултата пописа становништва послата јасна порука да је БиХ муслиманска држава, а да то потврђују у поступци попут Звиздићевог и Османовићевог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана