Звиздић заборавио обећање тешко два милиона КМ

Приредила: Ведрана Кулага
Звиздић заборавио обећање тешко два милиона КМ

Бањалука - Представници власти у Републици Српској затражили су од Савјета министара БиХ да испуне обећање дато прије три године и уплате два милиона марака за развој Сребренице, док из Сарајева тврде да тај новац нису ни обећали.

То обећање је, како тврде локални званичници у Сребреници и појединци из институција на нивоу БиХ, дато у новембру 2015. године, када је у тој општини одржана инвестиционо-развојна конференција током које су најављена улагања од 13 милиона КМ за конкретне пројекте.

Два милиона је, кажу, требало да стигну из Савјета министара, а у тој институцији дижу руке, истичући да немају појма о чему причају појединци у Сребреници и на другим адресама који, с друге стране, тврде да имају доказе за своје ријечи.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је јуче да није тачно да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић није упознат да су из Савјета министара БиХ обећана два милиона марака за помоћ Сребреници, те да општина посједује доказе о кореспонденцији која је вођена.

Обећао их је, каже, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић на конференцији прије три године, рекавши да ће подржати локалне инфраструктурне пројекте.

- Замјеник начелника општине Нермин Аливуковић више пута је разговарао са Звиздићем и након једног разговора речено му је да је потребно да се доставе регионални, а не локални пројекти, иако су средства обећана за помоћ Сребреници као локалној заједници. Доставили смо и четири пројекта који се односе на финансирање реконструкције и обнове објеката регионалног значаја, па опет нисмо добили одговор - нагласио је Грујичић.

Он је рекао и да је 27. јуна лани са предсједником сребреничког СДС-а Момчилом Цвјетиновићем био на састанку са Шаровићем у Сарајеву и да су тада разговарали о тим средствима, о могућности наплате накнаде за потопљено земљиште и граничном прелазу у Скеланима.

- У јавности је касније објављено да Сребреница нема пројеката за утрошак тих средстава и ми смо доставили 28 локалних пројеката за која су нам потребна средства да их реализујемо, али званични одговор од Савјета министара никада нисмо добили - појаснио је Грујичић.

Он је додао да је општина Сребреница више пута упућивала дописе Савјету министара и интересовала се за средства, али да одговор нису добили.

Шаровић је, с друге стране, рекао да Савјету министара БиХ никада није предочено да је неко у име те институције тада у Сребреници обећао два милиона КМ.

- Ако су тада обећана средства, што не искључујем, треба питати оног ко је тада говорио у име Савјета министара. Али, свакако, да ли обећао или не два милиона, Сребреници треба помоћи, што вјерујем да ће се десити - навео је Шаровић.

Звиздић је јуче у Сарајеву истакао да никад није рекао да ће бити издвојена два милиона КМ за инфраструктурне пројекте у општини Сребреница.

- Свечано обећавам да ће Савјет министара издвојити два милиона КМ одмах сутра ако ми ико нађе моју изјаву и доказ да сам то рекао. Нигдје не постоји, нити сам икада рекао да ће Савјет министара дати два милиона него сам рекао да ћемо помоћи Сребреници - рекао је Звиздић.

Нагласио је да ће веома брзо помоћи Сребреници, истичући да је услов за то да Скупштина има једногласан став за који пројекат средства треба да буду издвојена.

Међу онима који су испунили дата обећања са конференције је Србија. Тадашњи премијер Александар Вучић исплатио је пет милиона евра и новац је уложен у изградњу вртића, двије производне хале, те дио магистралног пута.

Одговор на чекању

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац каже да неколико мјесеци чека одговор од Дениса Звиздића и Мирка Шаровића на посланичко питање када ће Савјет министара испунити обећање и Сребреници уплатити два милиона КМ.

- Општина Сребреница, упркос бројним ургенцијама обећана средства чека три године, а Звиздић и Шаровић ћуте. Сада сам више него сигуран да Звиздић неће да уплати та средства, јер је начелник општине 2016. године постао Србин Младен Грујичић, док Шаровић, као и обично, ћути и одобрава Звиздићеве одлуке - рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана