Zvizdić učinio medvjeđu uslugu BiH

Željka Domazet
Zvizdić učinio medvjeđu uslugu BiH

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tek je juče, 15 dana nakon što su usvojili mehanizam koordinacije, upoznao javnost o tome, a u Vladi RS su način na koji je mehanizam usvojen ocijenili sramnim i sadržaj dokumenta ocijenili više nego spornim.

U Vladi RS smatraju da Savjet ministara ovim ne samo da nije ispunio jedan od uslova da bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila ocijenjena kao kredibilna, već je, u suštini, učinio medvjeđu uslugu svima u BiH i vratio čitav proces nekoliko koraka nazad.

- Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koju je Savjet ministara usvojio 26. januara nije usaglašena sa Vladom RS. Nedopustivo je da Zvizdić kaže da je tekst odluke poslao entitetskim vladama na upoznavanje. Njegov zadatak je bio ne da upozna entitetske vlade o usvojenom tekstu, već da entitetske vlade uključi u razgovore, da bi tekst, na kraju, nakon njegovog usaglašavanja, bio usvojen na svim nivoima vlasti - istakla je premijer RS Željka Cvijanović.

Zvizdić je rekao da mehanizam koordinacije nije nikakav tajni dokument te da su o svemu Cvijanovićeva i premijer FBiH Fadil Novalić informisani 30. januara u Banjaluci i da s njihove strane nije bilo nekih suštinskih primjedaba. Cvijanovićeva, međutim, kaže da je Zvizdić zloupotrijebio taj sastanak.

- Na sastanku je dogovoreno da nam Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara pošalje radnu verziju, a da Vlada RS da svoje komentare na njen tekst. Očigledno, on je tada od učesnika sastanka sakrio činjenicu da je Savjet ministara odluku već usvojio - naglasila je Cvijanovićeva.

Istakla je da će se Vlada zvanično odrediti prema tekstu odluke, ali i prema ponašanju Savjeta ministara, koji je odlučio da sam, bez uključenosti Vlade RS, kreira rješenja o stvarima u kojima Srpska ima jasno izraženu ustavnu ulogu.

U Vladi RS kažu da je odluku Savjet ministara usvojio kao kakva grupa ilegalaca tokom Drugog svjetskog rata.

- Ako postoji opšta saglasnost u BiH o pitanju rješenja koje su osmislili eksperti iz Savjeta ministara i koja su sadržana u odluci, nije jasna potreba čuvanja ovog dokumenta od očiju javnosti. Pored toga, Zvizdić je od Vlade RS tražio mišljenje i komentare, iako nikada nije iskreno imao namjeru da se sa Vladom o ovom pitanju i konsultuje - saopštili su u Vladi. Dodali su da je u skladu sa dogovorom sa sastanka od 30. januara u Vladi RS napravljena analiza spornog prijedloga odluke, te su komentari na sve pojedinačne njegove članove šefu Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara, kao i nekim drugim institucijama na nivou BiH, dostavljeni nekoliko dana kasnije.

U Vladi kažu da punim kapacitetom podržavaju evropski put BiH, uz poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti.

- Međutim, sasvim sigurno je da Vlada neće pristajati da je bilo ko, pa bio to i predsjedavajući Savjeta ministara zloupotrebljava na ovakav način, te obmanjuje javnost i zvaničnike EU. U tom smislu, odluku kojom se predsjedavajući hvali, može slobodno okačiti kao značku na rever, jer ona za institucije Srpske ne znači apsolutno ništa - poručili su u Vladi. Dodali su da je poraznije od istupa Zvizdića ponašanje predstavnika iz RS u Savjetu ministara, koji, prije nego što su digli ruku za ovakvu odluku, nisu postavili elementarno pitanje da li uopšte postoji saglasnost svih u BiH o ovom pitanju.

- Iz toga proizlazi ili da ih je predsjedavajući obmanuo ili da ne brinu za očuvanje nadležnosti i ustavne pozicije RS, već isključivo sprovode političku agendu Bakira Izetbegovića - naglasili su u Vladi.

Zvizdić je juče konstatovao da su se usvajanjem mehanizma stekli uslovi za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU, koju će BiH predati u ponedjeljak, 15. februara, u Briselu. Zvizdić tvrdi da mehanizam nije nikakav tajni dokument niti da je bilo tajne sjednice.

- Tokom razgovora sa entitetskim premijerima nisam čuo nikakve otpore na tekst mehanizma koordinacije koji smo im uputili prije desetak dana - kaže Zvizdić.

Izbjegao je, međutim, da odgovori na pitanje da li je Savjet ministara trebalo da sačeka da entiteti daju potpunu saglasnost pa tek potom usvaja ovaj dokument, a ne obrnuto, kako je učinjeno. Izbjegao je i da da odgovor na pitanje zašto je 3. februara obmanuo poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH rekavši da će mehanizam biti usvojen do predaje aplikacije za članstvo, iako je on već bio usvojen.

Zvizdić je pojasnio da se dokument zasniva na načelima poštovanja unutrašnje pravne i političke strukture u BiH i zaštite ustavima i zakonima definisanih nadležnosti svih nivoa vlasti i njihovih institucija.

- To je dokument koji definiše sve ključne tačke buduće saradnje i odnosa BiH sa EU - istakao je Zvizdić.

Govoreći o kredibilnoj aplikaciji kazao je da je Savjet ministara na tome predano radio i da su dobili pozitivne ocjene iz Evropske komisije.

- Najvažniji uslov smo postigli usvajanjem mehanizma. Za nekoliko sedmica objavićemo i rezultate popisa stanovništva - istakao je Zvizdić. Dodao je da se već pripremaju za obimne odgovore na nekoliko hiljada pitanja koje će u upitniku BiH dostaviti institucije EU.

Napomenuo je da je Savjet ministara na prošloj sjednici dogovorio i pregovaračku poziciju BiH za prilagođavanje SSP-a, što je takođe jedan od uslova za kredibilnu aplikaciju, te da će BiH prilikom tih pregovora, koji počinju 16. februara u Sarajevu, voditi računa da zaštiti koliko god može poljoprivrednike i proizvođače iz BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, upitan da prokomentariše činjenicu da je Savjet ministara skrivao da je mehanizam koordinacije usvojen, kazao je da se o svemu toma spekulisalo i da mu nije jasno zbog čega se to činilo.

- Zvaničnicima EU sam rekao da smo mi svoj posao završili i da smo ih ispoštovali - rekao je Čović i istakao da se taj posao mogao završiti mnogo ranije.

- Savjet ministara je 30. jula prošle godine usvojio mehanizam koordinacije i sada su tom dokumentu dodate samo izmjene i dopune koje se usaglašavaju sa SSP-om - kazao je Čović. Istakao je da će on u ponedjeljak predati aplikaciju i dodao da je ona kredibilna. Naglasio je da se od te predaje neće praviti spektakl i da je uvjeren da će BiH sredinom naredne godine dobiti kandidatski status. On smatra da su se stekli uslovi za objavu popisa i da će se to desiti najdalje za mjesec i po.

Novalić juče nije odgovarao na pozive.

Reformska agenda

Denis Zvizdić je, prezentujući rad Savjeta ministara, kada je riječ o rezultatima u sprovođenju reformske agende, rekao da je na nivou BiH od 33 mjere ispunjeno 17.

- To daje optimizam da će uskoro i preostale obaveze biti realizovane - istakao je Zvizdić.

Šta je mehanizam koordinacije

Mehanizam koordinacije je usaglašen sistem načina na koji će BiH nastupati prema institucijama EU. S obzirom na složen sistem vlasti i nadležnosti u BiH, bilo je neophodno uskladiti sve segmente i nivoe. Ovim usklađivanjem trebalo bi da bude definisan i sistem procedura koje će uslijediti nakon što BiH podnese aplikaciju i dobije set pitanja na koja će morati detaljno odgovoriti. Usvojenim dokumentom predviđeni su:

Zajednička tijela

* Kolegijum za evropske integracije

* Ministarske konferencije

* Komisija za evropske integracije

* Potkomisije za evropske integracije

* Radne grupe za evropske integracije

Članovi Kolegijuma za evropske integracije

* predsjedavajući Savjeta ministara BiH

* predsjednici vlada RS i FBiH

* zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara

Planirane potkomisije

* za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje

* poljoprivreda i ribarstvo

* unutrašnje tržište i konkurenciju

* ekonomska i finansijska pitanja i statistiku

* pravosuđe i unutrašnje poslove

* inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku

* transport, energiju, prirodu i regionalni razvoj

* posebna grupa za reformu javne uprave

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana