Звиздић учинио медвјеђу услугу БиХ

Жељка Домазет
Звиздић учинио медвјеђу услугу БиХ

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић тек је јуче, 15 дана након што су усвојили механизам координације, упознао јавност о томе, а у Влади РС су начин на који је механизам усвојен оцијенили срамним и садржај документа оцијенили више него спорним.

У Влади РС сматрају да Савјет министара овим не само да није испунио један од услова да би апликација БиХ за чланство у ЕУ била оцијењена као кредибилна, већ је, у суштини, учинио медвјеђу услугу свима у БиХ и вратио читав процес неколико корака назад.

- Одлука о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, коју је Савјет министара усвојио 26. јануара није усаглашена са Владом РС. Недопустиво је да Звиздић каже да је текст одлуке послао ентитетским владама на упознавање. Његов задатак је био не да упозна ентитетске владе о усвојеном тексту, већ да ентитетске владе укључи у разговоре, да би текст, на крају, након његовог усаглашавања, био усвојен на свим нивоима власти - истакла је премијер РС Жељка Цвијановић.

Звиздић је рекао да механизам координације није никакав тајни документ те да су о свему Цвијановићева и премијер ФБиХ Фадил Новалић информисани 30. јануара у Бањалуци и да с њихове стране није било неких суштинских примједаба. Цвијановићева, међутим, каже да је Звиздић злоупотријебио тај састанак.

- На састанку је договорено да нам Кабинет предсједавајућег Савјета министара пошаље радну верзију, а да Влада РС да своје коментаре на њен текст. Очигледно, он је тада од учесника састанка сакрио чињеницу да је Савјет министара одлуку већ усвојио - нагласила је Цвијановићева.

Истакла је да ће се Влада званично одредити према тексту одлуке, али и према понашању Савјета министара, који је одлучио да сам, без укључености Владе РС, креира рјешења о стварима у којима Српска има јасно изражену уставну улогу.

У Влади РС кажу да је одлуку Савјет министара усвојио као каква група илегалаца током Другог свјетског рата.

- Ако постоји општа сагласност у БиХ о питању рјешења које су осмислили експерти из Савјета министара и која су садржана у одлуци, није јасна потреба чувања овог документа од очију јавности. Поред тога, Звиздић је од Владе РС тражио мишљење и коментаре, иако никада није искрено имао намјеру да се са Владом о овом питању и консултује - саопштили су у Влади. Додали су да је у складу са договором са састанка од 30. јануара у Влади РС направљена анализа спорног приједлога одлуке, те су коментари на све појединачне његове чланове шефу Кабинета предсједавајућег Савјета министара, као и неким другим институцијама на нивоу БиХ, достављени неколико дана касније.

У Влади кажу да пуним капацитетом подржавају европски пут БиХ, уз поштивање уставних надлежности свих нивоа власти.

- Међутим, сасвим сигурно је да Влада неће пристајати да је било ко, па био то и предсједавајући Савјета министара злоупотребљава на овакав начин, те обмањује јавност и званичнике ЕУ. У том смислу, одлуку којом се предсједавајући хвали, може слободно окачити као значку на ревер, јер она за институције Српске не значи апсолутно ништа - поручили су у Влади. Додали су да је поразније од иступа Звиздића понашање представника из РС у Савјету министара, који, прије него што су дигли руку за овакву одлуку, нису поставили елементарно питање да ли уопште постоји сагласност свих у БиХ о овом питању.

- Из тога произлази или да их је предсједавајући обмануо или да не брину за очување надлежности и уставне позиције РС, већ искључиво спроводе политичку агенду Бакира Изетбеговића - нагласили су у Влади.

Звиздић је јуче констатовао да су се усвајањем механизма стекли услови за кредибилну апликацију БиХ за чланство у ЕУ, коју ће БиХ предати у понедјељак, 15. фебруара, у Бриселу. Звиздић тврди да механизам није никакав тајни документ нити да је било тајне сједнице.

- Током разговора са ентитетским премијерима нисам чуо никакве отпоре на текст механизма координације који смо им упутили прије десетак дана - каже Звиздић.

Избјегао је, међутим, да одговори на питање да ли је Савјет министара требало да сачека да ентитети дају потпуну сагласност па тек потом усваја овај документ, а не обрнуто, како је учињено. Избјегао је и да да одговор на питање зашто је 3. фебруара обмануо посланике Представничког дома Парламента БиХ рекавши да ће механизам бити усвојен до предаје апликације за чланство, иако је он већ био усвојен.

Звиздић је појаснио да се документ заснива на начелима поштовања унутрашње правне и политичке структуре у БиХ и заштите уставима и законима дефинисаних надлежности свих нивоа власти и њихових институција.

- То је документ који дефинише све кључне тачке будуће сарадње и односа БиХ са ЕУ - истакао је Звиздић.

Говорећи о кредибилној апликацији казао је да је Савјет министара на томе предано радио и да су добили позитивне оцјене из Европске комисије.

- Најважнији услов смо постигли усвајањем механизма. За неколико седмица објавићемо и резултате пописа становништва - истакао је Звиздић. Додао је да се већ припремају за обимне одговоре на неколико хиљада питања које ће у упитнику БиХ доставити институције ЕУ.

Напоменуо је да је Савјет министара на прошлој сједници договорио и преговарачку позицију БиХ за прилагођавање ССП-а, што је такође један од услова за кредибилну апликацију, те да ће БиХ приликом тих преговора, који почињу 16. фебруара у Сарајеву, водити рачуна да заштити колико год може пољопривреднике и произвођаче из БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, упитан да прокоментарише чињеницу да је Савјет министара скривао да је механизам координације усвојен, казао је да се о свему тома спекулисало и да му није јасно због чега се то чинило.

- Званичницима ЕУ сам рекао да смо ми свој посао завршили и да смо их испоштовали - рекао је Човић и истакао да се тај посао могао завршити много раније.

- Савјет министара је 30. јула прошле године усвојио механизам координације и сада су том документу додате само измјене и допуне које се усаглашавају са ССП-ом - казао је Човић. Истакао је да ће он у понедјељак предати апликацију и додао да је она кредибилна. Нагласио је да се од те предаје неће правити спектакл и да је увјерен да ће БиХ средином наредне године добити кандидатски статус. Он сматра да су се стекли услови за објаву пописа и да ће се то десити најдаље за мјесец и по.

Новалић јуче није одговарао на позиве.

Реформска агенда

Денис Звиздић је, презентујући рад Савјета министара, када је ријеч о резултатима у спровођењу реформске агенде, рекао да је на нивоу БиХ од 33 мјере испуњено 17.

- То даје оптимизам да ће ускоро и преостале обавезе бити реализоване - истакао је Звиздић.

Шта је механизам координације

Механизам координације је усаглашен систем начина на који ће БиХ наступати према институцијама ЕУ. С обзиром на сложен систем власти и надлежности у БиХ, било је неопходно ускладити све сегменте и нивое. Овим усклађивањем требало би да буде дефинисан и систем процедура које ће услиједити након што БиХ поднесе апликацију и добије сет питања на која ће морати детаљно одговорити. Усвојеним документом предвиђени су:

Заједничка тијела

* Колегијум за европске интеграције

* Министарске конференције

* Комисија за европске интеграције

* Поткомисије за европске интеграције

* Радне групе за европске интеграције

Чланови Колегијума за европске интеграције

* предсједавајући Савјета министара БиХ

* предсједници влада РС и ФБиХ

* замјеници предсједавајућег Савјета министара

Планиране поткомисије

* за трговину, индустрију, царине и опорезивање

* пољопривреда и рибарство

* унутрашње тржиште и конкуренцију

* економска и финансијска питања и статистику

* правосуђе и унутрашње послове

* иновације, информационо друштво и социјалну политику

* транспорт, енергију, природу и регионални развој

* посебна група за реформу јавне управе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана