Zvizdić “šalje” duplo više policajaca nego Mektić

Željka Domazet
Zvizdić “šalje” duplo više policajaca nego Mektić

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić obećao je da će na granicu, zbog priliva migranata, biti raspoređeno novih od 200 do 250 policajaca, mahom iz bezbjednosnih agencija na nivou BiH, iz kojih, s druge strane, tvrde da to nije moguće jer nemaju toliko kadrova za ispomoć graničarima.

Zvizdić tvrdi da će Graničnoj policiji BiH u pomoć od navedenog broja priteći od 40 do 50 policajaca iz MUP-a FBiH. Na taj način će, kaže, doći do smanjenja broja ilegalnih migranata u BiH, ali i biti ojačana borba protiv krijumčara ljudi. Slanje dodatnih snaga na granicu danas će biti razmotreno na sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija na nivou BiH, što je potvrdio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Komentarišući Zvizdićevu najavu da će granice u narednom periodu biti ojačane za 200-250 policajaca, Mektić je za “Glas Srpske” kazao da će se to tek vidjeti.

- Ne vjerujem da može toliko. Mi smo tražili da agencije sa nivoa BiH dodatno analiziraju situaciju i da izdvoje eventualno još neke ljude koje bi poslali na granicu. Dogovorili smo da se angažuje još 50 policajaca iz ovih agencija. Postoji mogućnost da se dio policijskih snaga iz federalnog MUP-a pridruži Graničnoj policiji. Ne vjerujem da se može dostići brojka o kojoj govorite. To što se može obezbijediti kao ispomoć je sve zajedno do 100 ljudi - rekao je Mektić.

On tvrdi da će od 20 do 30 policajaca preraspodijeliti Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 20 policajaca, a Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) deset.

Mektić je istakao da će, osim analize stanja na granici, Operativni štab danas analizirati situaciju u Unsko-sanskom kantonu i potvrditi odluke u vezi sa prihvatnim centrom u Kladuši, te rekonstrukcijom prihvatnog centra u Borićima u Bihaću.

- Kada je riječ o granici, analiziraćemo stanje prema Srbiji, kuda ulaze migranti i koje poteze treba da povučemo - rekao je Mektić.

Kako saznajemo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela do sada je u ispomoć graničarima poslala 50 svojih policajaca, a SIPA 30.

- I mi smo u deficitu i dali smo onoliko koliko smo imali na raspolaganju. Nikakvih dodatnih policajaca ne možemo više poslati s obzirom na to da slijede izbori - rekao je sagovornik “Glasa Srpske” iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Graničari ne mogu računati ni na novu ispomoć iz SIPA.

- SIPA ne može izdvajati više nego što je izdvojila. Ne može jer su u SIPA 90 odsto policajaca visokoobrazovani kadrovi i nisu za takve poslove da čuvaju granicu - rekao je “Glasu Srpske” sagovornik iz SIPA.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da neće biti problema da za ispomoć Graničnoj policiji bude poslato od 40 do 50 policajaca.

- Čekamo dopis Ministarstva bezbjednosti BiH pa ćemo onda vidjeti odakle ćemo poslati te policajce - rekao je Čampara.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da im nedostaje 526 policijskih službenika. Pripadnici Granične policije BiH tokom ove godine, zaključno sa 14. avgustom, preduzeli su mjere prema 11.044 migranta. Od navedenog broja, 7.657 osoba je spriječeno u ilegalnom prelasku granice.

MUP Srpske je do sada kao ispomoć graničarima poslao 90 policajaca, a načelnik Uprave policije MUP-a RS Dragan Jevđenić rekao je da su spremni da pošalju još službenika koji će pomagati u nadzoru granice na području Bijeljine.++

Najveći pritisak na Bijeljinu

Na sjednici Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata, koja je održana juče u Bijeljini, istaknuto je da je u RS trenutno najveći migracioni pritisak na Bijeljinu jer na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina, na oko 80 kilometara vodene granične linije, ima evidentiranih skoro 40 prelaza preko kojih ilegalni migranti mogu da pređu.

Načelnik Uprave policije MUP-a RS Dragan Jevđenić rekao je da su zaključno sa 15. avgustom u Srpskoj evidentirana 2.244 ilegalna migranta, a da je više od polovine pronađeno u Bijeljini i Zvorniku. On je naveo da su predstavnici ova dva grada kao najveći problem istakli slabo organizovan rad Službe za strance.

- Ova služba radi u prostorijama kasarne u Bijeljini, a od petka poslije podne do ponedjeljka ujutro ne radi. U tom periodu, od 70 do 100 ilegalnih migranata se nalazi na području grada, i policija ih nadzire 24 časa - rekao je Jevđenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana