Звиздић “шаље” дупло више полицајаца него Мектић

Жељка Домазет
Звиздић “шаље” дупло више полицајаца него Мектић

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић обећао је да ће на границу, због прилива миграната, бити распоређено нових од 200 до 250 полицајаца, махом из безбједносних агенција на нивоу БиХ, из којих, с друге стране, тврде да то није могуће јер немају толико кадрова за испомоћ граничарима.

Звиздић тврди да ће Граничној полицији БиХ у помоћ од наведеног броја притећи од 40 до 50 полицајаца из МУП-а ФБиХ. На тај начин ће, каже, доћи до смањења броја илегалних миграната у БиХ, али и бити ојачана борба против кријумчара људи. Слање додатних снага на границу данас ће бити размотрено на сједници Оперативног штаба за питање миграција на нивоу БиХ, што је потврдио министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Коментаришући Звиздићеву најаву да ће границе у наредном периоду бити ојачане за 200-250 полицајаца, Мектић је за “Глас Српске” казао да ће се то тек видјети.

- Не вјерујем да може толико. Ми смо тражили да агенције са нивоа БиХ додатно анализирају ситуацију и да издвоје евентуално још неке људе које би послали на границу. Договорили смо да се ангажује још 50 полицајаца из ових агенција. Постоји могућност да се дио полицијских снага из федералног МУП-а придружи Граничној полицији. Не вјерујем да се може достићи бројка о којој говорите. То што се може обезбиједити као испомоћ је све заједно до 100 људи - рекао је Мектић.

Он тврди да ће од 20 до 30 полицајаца прерасподијелити Гранична полиција, Дирекција за координацију полицијских тијела 20 полицајаца, а Агенција за истраге и заштиту (СИПА) десет.

Мектић је истакао да ће, осим анализе стања на граници, Оперативни штаб данас анализирати ситуацију у Унско-санском кантону и потврдити одлуке у вези са прихватним центром у Кладуши, те реконструкцијом прихватног центра у Борићима у Бихаћу.

- Када је ријеч о граници, анализираћемо стање према Србији, куда улазе мигранти и које потезе треба да повучемо - рекао је Мектић.

Како сазнајемо, Дирекција за координацију полицијских тијела до сада је у испомоћ граничарима послала 50 својих полицајаца, а СИПА 30.

- И ми смо у дефициту и дали смо онолико колико смо имали на располагању. Никаквих додатних полицајаца не можемо више послати с обзиром на то да слиједе избори - рекао је саговорник “Гласа Српске” из Дирекције за координацију полицијских тијела.

Граничари не могу рачунати ни на нову испомоћ из СИПА.

- СИПА не може издвајати више него што је издвојила. Не може јер су у СИПА 90 одсто полицајаца високообразовани кадрови и нису за такве послове да чувају границу - рекао је “Гласу Српске” саговорник из СИПА.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара рекао је да неће бити проблема да за испомоћ Граничној полицији буде послато од 40 до 50 полицајаца.

- Чекамо допис Министарства безбједности БиХ па ћемо онда видјети одакле ћемо послати те полицајце - рекао је Чампара.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић казао је да им недостаје 526 полицијских службеника. Припадници Граничне полиције БиХ током ове године, закључно са 14. августом, предузели су мјере према 11.044 мигранта. Од наведеног броја, 7.657 особа је спријечено у илегалном преласку границе.

МУП Српске је до сада као испомоћ граничарима послао 90 полицајаца, а начелник Управе полиције МУП-а РС Драган Јевђенић рекао је да су спремни да пошаљу још службеника који ће помагати у надзору границе на подручју Бијељине.++

Највећи притисак на Бијељину

На сједници Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната, која је одржана јуче у Бијељини, истакнуто је да је у РС тренутно највећи миграциони притисак на Бијељину јер на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина, на око 80 километара водене граничне линије, има евидентираних скоро 40 прелаза преко којих илегални мигранти могу да пређу.

Начелник Управе полиције МУП-а РС Драган Јевђенић рекао је да су закључно са 15. августом у Српској евидентирана 2.244 илегална мигранта, а да је више од половине пронађено у Бијељини и Зворнику. Он је навео да су представници ова два града као највећи проблем истакли слабо организован рад Службе за странце.

- Ова служба ради у просторијама касарне у Бијељини, а од петка послије подне до понедјељка ујутро не ради. У том периоду, од 70 до 100 илегалних миграната се налази на подручју града, и полиција их надзире 24 часа - рекао је Јевђенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана