Zvizdić razgovarao sa Mogerinijevom o evropskom putu BiH

Glas Srpske
Zvizdić razgovarao sa Mogerinijevom o evropskom putu BiH

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić upoznao je danas visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini sa realizovanim ciljevima iz Reformske agende i sa ekonomskim i političkim pokazateljima koji su u konstantnom pozitivnom porastu.Zvizdić se sastao danas u Minhenu sa Mogerinijevom, sa kojom je razgovarao o evropskom putu BiH.

Govoreći o predaji aplikacije za članstvo u EU, koja će se desiti u ponedjeljak, 15. februara, u Briselu, Mogerinijeva je rekla da je impresionirana uspjesima koje je BiH uspjela da postigne u kratkom periodu, od početka prošle godine do danas.


Mogerinijeva je pohvalila napore vlasti u BiH, čestitala na vidljivom napretku i rekla da je BiH dobra vijest u vremenima kada ih ima veoma malo, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zvizdić i Mogerinijeva sastali su se na marginama 52. Konferencije o bezbjednosti, koja je okupila oko 600 svjetskih zvaničnika

Brojne aktivnosti na minhenskoj konferenciji

Predsjednik Slovenije Borut Pahor čestitao je objavljivanje datuma podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU, poručivši da Slovenija snažno stoji iza puta BiH ka Evropskoj uniji.
On je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, poručio da će u svim institucijama podržati ideju da se razmatra i prihvati aplikacija i da BiH ide korak dalje u evropskim integracijama.

Zvizdić se na marginama Minhenske konferencije o bezbjednosti sastao i sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, te sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zvizdić i Ivanov razgovarali su o značaju regionalne saradnje i saglasili se da je zajednički interes obje zemlje Jadransko-jonski auto-put kao centralni transportni pravac za povezivanje šest zemalja i da takva vrsta povezivanja predstavlja ključni projekat kojem u narednom periodu treba dati veći značaj.

U razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, Zvizdić je rekao da ga raduje poziv Crnoj Gori u NATO i istaknuo da će taj korak biti značajan za stabilnost u cijelom regionu.

Đukanović je čestitao Zvizdiću ispunjavanje svih zadanih uslova za predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Oni su se saglasili da BiH i Crna Gora imaju izuzetno dobru saradnju i da se ona u narednom periodu može unaprjeđivati.

U popodnevnim časovima, Zvizdić će održati sastanke i sa savjetnikom njemačkog kancelara za spoljnu i bezbjednosnu politiku Kristofom Heusgenom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogherini i sa evropskim komesarom za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana