Zvizdić protiv rješenja za koje je glasao u martu

Željka Domazet
Zvizdić protiv rješenja za koje je glasao u martu

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da neće podržati izmjene Zakona o akcizama koje su usvojene na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iako je samo nekoliko mjeseci ranije glasao za identičan prijedlog, koji je potom pao u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Upravni odbor UIO usvojio je nacrt izmjena Zakona o akcizama kojima je predviđeno da akcize na naftu i naftne derivate, biogorivo i biotečnost budu povećane za 15 feninga po litru. Novac ubran od dodatnih prihoda bio bi iskorišćen za izgradnju puteva i autoputeva. Usvojeni nacrt Zakona o akcizama i pratećih zakona biće upućeni na usvajanje u Savjet ministara BiH, a ukoliko dobiju zeleno svjetlo, i u Parlament BiH.

Zvizdić je pomenuta rješenja dočekao na nož iako su identična onima koja su već usvajana u Savjetu ministara. Kao argument za promjenu odluke naveo je nedovoljan nivo transparentnosti, ističući da nije jasno propisana namjena utroška novca koji će biti prikupljen od akciza.

- Ideja o povećanju akciza nastala je zbog potrebe izgradnje autoputeva i puteva i zbog novog investicionog ciklusa. Ono što svi traže jeste da to bude jasno naznačeno u prijedlogu zakona koji će ići prema Savjetu ministara i dalje u parlamentarnu proceduru. Za Savjet ministara neće biti prihvatljivo da ne bude jasno naznačena namjena utroška sredstava - rekao je Zvizdić.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da mu nije jasno zašto Zvizdić nije podržao prijedlog koji je usvojio Upravni odbor UIO iako je taj prijedlog ranije usvojio u Savjetu ministara i branio u oba doma Parlamenta BiH.

- Taj prijedlog je identičan onom koji je ranije utvrdio Savjet ministara, a usvojio Dom naroda Parlamenta BiH. Zvizdić govori da taj prijedlog nije transparentan, a upravo ga je on, nakon što ga je Savjet ministara usvojio 29. marta, branio u oba doma Parlamenta BiH. Zakon je apsolutno transparentan sa stanovišta trošenja sredstava od dodatnih akciza koje bi isključivo služile za izgradnju autoputeva i puteva. Potrošnja je definisana tako da se dodatnih 15 feninga po litru goriva, koje bi bile uvedene novim zakonom, uplaćuju na poseban račun i da se s tog računa preusmjeravaju na račune preduzeća za puteve u RS i FBiH - rekao je Tegeltija.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je da je cirkus sa akcizama potvrda raspada koalicije na nivou BiH.

- Očigledno je da o akcizama i u Savjetu ministara i u parlamentarnoj većini vlada popriličan cirkus. Jasno je da ne postoji spremnost ni na strani Bošnjaka, a ni na strani SDS-a da budu napravljeni pomaci. Sada je sve jasno i međunarodna zajednica vidi ko je stvarni kočničar razvoja i reformskih procesa u ovoj zemlji i u ispunjenju obaveza iz reformske agende - rekla je Majkićeva.

Povećanje akciza je uslov za deblokadu aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom i stotina miliona evra za infrastrukturne projekte.

EU i SAD za veće akcize

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasador SAD u BiH Morin Kormak i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović saglasili su se juče da je neophodno što prije riješiti pitanje akciza. Oni su podsjetili da je to uslov za aktiviranje 500 miliona evra za investicije u infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana