Звиздић против рјешења за које је гласао у марту

Жељка Домазет
Звиздић против рјешења за које је гласао у марту

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да неће подржати измјене Закона о акцизама које су усвојене на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ иако је само неколико мјесеци раније гласао за идентичан приједлог, који је потом пао у Представничком дому Парламента БиХ.

Управни одбор УИО усвојио је нацрт измјена Закона о акцизама којима је предвиђено да акцизе на нафту и нафтне деривате, биогориво и биотечност буду повећане за 15 фенинга по литру. Новац убран од додатних прихода био би искоришћен за изградњу путева и аутопутева. Усвојени нацрт Закона о акцизама и пратећих закона биће упућени на усвајање у Савјет министара БиХ, а уколико добију зелено свјетло, и у Парламент БиХ.

Звиздић је поменута рјешења дочекао на нож иако су идентична онима која су већ усвајана у Савјету министара. Као аргумент за промјену одлуке навео је недовољан ниво транспарентности, истичући да није јасно прописана намјена утрошка новца који ће бити прикупљен од акциза.

- Идеја о повећању акциза настала је због потребе изградње аутопутева и путева и због новог инвестиционог циклуса. Оно што сви траже јесте да то буде јасно назначено у приједлогу закона који ће ићи према Савјету министара и даље у парламентарну процедуру. За Савјет министара неће бити прихватљиво да не буде јасно назначена намјена утрошка средстава - рекао је Звиздић.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је да му није јасно зашто Звиздић није подржао приједлог који је усвојио Управни одбор УИО иако је тај приједлог раније усвојио у Савјету министара и бранио у оба дома Парламента БиХ.

- Тај приједлог је идентичан оном који је раније утврдио Савјет министара, а усвојио Дом народа Парламента БиХ. Звиздић говори да тај приједлог није транспарентан, а управо га је он, након што га је Савјет министара усвојио 29. марта, бранио у оба дома Парламента БиХ. Закон је апсолутно транспарентан са становишта трошења средстава од додатних акциза које би искључиво служиле за изградњу аутопутева и путева. Потрошња је дефинисана тако да се додатних 15 фенинга по литру горива, које би биле уведене новим законом, уплаћују на посебан рачун и да се с тог рачуна преусмјеравају на рачуне предузећа за путеве у РС и ФБиХ - рекао је Тегелтија.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је да је циркус са акцизама потврда распада коалиције на нивоу БиХ.

- Очигледно је да о акцизама и у Савјету министара и у парламентарној већини влада поприличан циркус. Јасно је да не постоји спремност ни на страни Бошњака, а ни на страни СДС-а да буду направљени помаци. Сада је све јасно и међународна заједница види ко је стварни кочничар развоја и реформских процеса у овој земљи и у испуњењу обавеза из реформске агенде - рекла је Мајкићева.

Повећање акциза је услов за деблокаду аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом и стотина милиона евра за инфраструктурне пројекте.

ЕУ и САД за веће акцизе

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, амбасадор САД у БиХ Морин Кормак и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић сагласили су се јуче да је неопходно што прије ријешити питање акциза. Они су подсјетили да је то услов за активирање 500 милиона евра за инвестиције у инфраструктуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана