Звиздић позвао пленковића да обустави градњу до постизања договора

Срна
Звиздић позвао пленковића да обустави градњу до постизања договора

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао је данас предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића и надлежне хрватске институције да иницирају обустављање свих активности изградње Пељешког моста до утврђивања границе на мору између БиХ и Хрватске.

Звиздић позива на обустављање изградње до постизања споразума о правима и обавезама двије земље, у складу са одредбама Конвенције УН о праву мора, као и о начину повезивања одвојених територија Хрватске који не би нарушавао квалитет повезивања БиХ са међународним водама.

“Брза и успјешна ратификација Уговора о граници између БиХ и Хрватске била би најбоља потврда обостране опредијељености и позитивне политичке воље као и добрих досадашњих и будућих комшијских односа базираних на поштивању суверенитета, територијалног интегритета, међусобног уважавања и поштивања норми међународног права”, сматра Звиздић.

Он је подсјетио на чињенице које је навео у свом првом писму у вези са противљењем изградњи Пељешког моста без претходног рјешавања отворених билатералних питања у погледу утврђивања границе на мору између БиХ и Хрватске.

“Са жаљем констатујем да Хрватска није исказала спремност да се договорно приступи тражењу и изналажењу адекватних рјешења у погледу коначног утврђења границе на мору између двије земље, те да је данашње озваничење почетка радова на изградњи Пељешког моста у супротности са званичним ставовима институција БиХ, међународним правом и позитивном праксом добросусједских односа”, наводи се у писму.

Звиздић истиче да због наведеног још једном жели указати на непобитне чињенице о праву БиХ и на неизоставну потребу да се ово спорно питање ријеши на обострано задовољство.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ 3. марта 2007. године на сједници Међудржавног вијећа за сарадњу између БиХ и Хрватске изнијело званичан став БиХ поводом изградње моста Комарна–Пељешац, у којем је наглашено да је БиХ “против изградње моста до рјешавања отворених питања везаних за идентификовање морске граничне линије између двије земље”, те је “затражено да Хрватска не предузима никакве једностране радње на изградњи моста”.

Предсједништво БиХ је о свом ставу, упознало предсједника и премиејра Хрватске у писму из априла 2009. године, којим се обавјештава Хрватска да, прије планиране изградње моста Комарна-Пељешац, двије земље требају приступити рјешавању питања разграничења на мору и договора око права БиХ, у складу са Конвенцијом УН о праву мора од 23. априла 2009. године, након чега Предсједништво БиХ није усвојило било какав акт којим би поменути закључак био измијењен или стављен ван снаге.

“Горе наведено ни на који начин се не може тумачити као жпокушаји условљавања изградње Пељешког моста, неким другим питањима, потпуно невезаним са изградњом мостаж а како се наводи у Вашем одговору на моје писмо”, поручио је Звиздић Пленковићу.

Он је истакао да је ријеч о званичним ставовима БиХ, који се сигурно не могу занемарити, нити се њихово неприхватање предузимањем једностраних активности Хрватске може сматрати начином за рјешавање билатералних спорних питања.

“Ријеч је о праву БиХ на слободан и ничим ометан пут до међународних вода, а што је загарантовано право сваке поморске државе према Конвенцији УН о праву мора. Ниједна држава се не може проглашавати ексклузивним сувереном на морском јавном добру под режимом међународног права, а које у овом случају, припада и БиХ”, истакао је Звиздић.

У писму Пленковићу, Звиздић наглашава да потписана “Усаглашена биљешка из децембра 2006. године”, коју спомиње Пленковић у одговору, не може ни бити ништа више од биљешке, нити може производити било какве правне посљедице, јер, како је то и у самој биљешци јасно констатовано, иста може представљати договор између БиХ и Хрватске само у случају да буде одобрена од Савјета министара БиХ.

“Сматрам да је неопходно да Ви, као одговоран премијер земље чланице ЕУ, направите искорак из досадашње ситуације и понудите БиХ разговоре путем Ваших овлаштених представника, уз обустављање даљих активности на изградњи Пељешког моста, са тежњом постизања договора на коректној и фер основи, уз посредство ЕУ”, навео је Звиздић.

Он је напоменуо и да је Савјет министара БиХ 2014. године донио одлуку о именовању Заједничког тима за преговоре са Хрватском о примјени Конвенције УН о праву мора и разграничења на мору, али да разговори о наведеном никада нису ни отпочели јер Хрватска није исказала разумијевање, нити понудила своје представнике за учешће у раду Заједничког тима.

“У цијелом процесу око изградње Пељешког моста Хрватска је предузимала активности којима, углавном, само информативно обавјештава БиХ о аспектима изградње Пељешког моста, при чему расположиве чињенице тумачи и узима у обзир селективно, онако како то највише одговара интересима Хрватске”, навео је Звиздић.

Он је истакао да се у потпуности занемарује релевантна чињеница да је Хрватска сама преузела све равне полазне црте бивше СФРЈ, код утврђивања унутрашњих морских вода и разграничења на мору са међународним водама, а да је то право ускраћено, те се и данас ускраћује, другим насљедницама бивше СФРЈ које излазе на Јадранско море, међу којима је и БиХ, нудећи им да се задовоље међународно и општепризнатим правом нешкодљивог пролаза.

“Оно чиме се прави још већа штета БиХ јесте чињеница да је Хрватска, преузимајући равне полазне црте бивше СФРЈ својим унутрашњим законодавством, а супротно Конвенцији УН о праву мора, онемогућила БиХ право приступа међународним водама, тако да је БиХ, у тренутним околностима, затворена унутрашњим морским водама Хрватске преко којих не постоји нити међународно и општепризнато право нешкодљивог пролаза”, навео је Звиздић.

Он је додао да у свим побројаним околностима, јако неповољним по БиХ, Хрватска настоји презентовати као да постоји дијалог између БиХ и Хрватске у погледу разјашњења свих питања у складу са Конвенцијом УН о праву, а не жели се признати да у конкретном постоји неслагање око разграничења на мору са којим је повезан и пројекат изградње Пељешког моста.

Звиздић је писмо упутио и предсједнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру, комесару Европске комисије за регионалну политику Корини Крету и европском комесару за транспорт Виолети Булц.

Хрватска је данас почела изградњу моста Пељешац који би кинеска компанија “Чајна род енд бриџ корпорејшн” /ЦРБЦ/ требало да заврши за 36 мјесеци.

У Дубровнику је прије три мјесеца потписан око 500 милиона КМ вриједан уговор о градњи моста са приступним путевима. Мост ће бити дуг 2.404 метра и висок 55 метара, што значи да ће бродовима бити осигуран несметан пролазак до Неума.

ЕУ ће суфинансирати пројекат са 357 милиона евра, односно са 85 одсто прихватљивих трошкова. Укупна вриједност пројекта премашује 526 милиона евра, од чега су прихватљиви трошкови нешто изнад 420 милиона евра.

Изградњи моста се противе, прије свега, бошњачки политичари у БиХ који су тражили обустављање градње док се не утврди морска гранична линија и омогући приступ БиХ отвореном мору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана