Звиздић очекује кандидатски статус БиХ у првом кварталу идуће године

Срна
Звиздић очекује кандидатски статус БиХ у првом кварталу идуће године

Сарајево - Предсједавајући Савјета минстара Денис Звизић изјавио је данас да очекује да БиХ добије кандидатски статус у ЕУ у првом кварталу идуће године, односно до краја мандата европских институција.

“Када је ријеч о кандидатском статусу ми немамо даљих услова осим да завршимо додатна питања Упитника Европске комисије за БиХ. Надам се да неће бити неких специјалних додатних услова”, рекао је Звиздић у Сарајеву, представљајући резултате самита одржаних прошле седмице у Софији, Лондону и Бриселу.


Он је истакао да су сви састанци у Софији, Лондону и Бриселу били веома корисни за БиХ.

“У Бриселу сам информисао високог представника за спољну и безбједносну политику Федерику Могерину и комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана о томе да ћемо врло брзо заокружити сет од четири стратегије”, навео је Звиздић, напомињући да због недостатка ових страгегија БиХ из претприступних фондова није повукла 660 милиона за период 2014-2017. година, већ само 166 милиона евра.

Он је најавио брзо усвајање стратегије енергетског сектора, што уз Стратегију транспорта, Стратегију руралног развоја и Стратегију заштитите животне средине чини сет због којег је Бих изгубила ИПА фондове у вриједности већој од 500 милиона евра.

Звиздић очекује и да ће ЕУ прихватити приједлог БиХ када је ријеч о извозу челика, те да земља буде третирана у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању и у статусу чекања статуса кандидата, наглашавајући да је металски сектор један од базних и најважнијих индустријских сектора у БиХ.

У вези са Самитом у Софији земаља “16 плус један” /16 земаља земаља централне и источне Европе и Кине/ Звиздић је рекао да су током сусрета са премијером Кине Ли Кећијангом констатовани добри односи и позитиван замах на јачању сарадње у области економије, образовања, туризма.

Он је навео да је седми самит “16 плус један” у Софији резултирао потписивањем споразума који ће омогућити извоз млијека и млијечних производа из БиХ у Кину.

Према његовим ријечима, договорено је да Сарајево буде домаћин наредног састанка министара транспорта иницијативе “16 плус један”, што ће, како је навео, бити прилика да БиХ представи потенцијале у области транспорта и обезбиједи привлачење нових инвестиција са земљама источне Европе, а то подразумијева даљу изградњу ауто-пута и жељезничког саобраћаја, те проширење међународних аеродрома.

Звиздић је најавио и да ће у Сарајеву од 5. до 9. новембра бити одржана Конференција о иновацијама, такође у оквиру иницијативе “16 плус један”.

Он је истакао да се након укидања виза и потписивањем Споразума у области туризма са Кином ове године очекује 50.000 туриста из те многољудне земље.

Звиздић је рекао да је у Софији имао и састанак са премијером Румуније Виорком Данчилом о политичким и односима у другим областима, посебно у контексту чињенице да ће ова земља 1. јануара преузети предсједавање ЕУ.

Он је напоменуо да је за БиХ најважније да фокус ЕУ и у том мандату остане на западном Балкану, како је било и у вријеме предсједавање Бугарске и сада Аустрије.

Када је ријеч о самиту у Лондону, одржаном у оквиру Берлинског процеса, Звиздић је навео да је Европска комисија одобрила три пројекта за БиХ укупне вриједности 275 милиона евра.

На питање новинара да прокоментарише чињеницу да је ријеч о инфраструктурним пројектима на подручју Федерацији БиХ, Звиздић је одговорио да није заговорник представљања локалитета пројеката јер БиХ третира као јединствену и цјеловиту територију.

Он каже да су у Лондону потписане четири декларације - о ратним злочинима, несталим лицима, регионалним односима, те изјава о борби против корупције.

“Мислим да су све декларације усаглашене у оквиру институција БиХ, да је дио сугестија које су дошле са других нивоа власти уважен, и Предсједништво БиХ је овластило мене да могу да потпишем те декларације”, рекао је Звиздић.

Звиздић је рекао да је једна од тема у Лондону била и питање повећаног броја прилива миграната, истичући да БиХ жели да буде дио јединственог европског рјешења и неће правити зидове према сусједима, али ће остати хумана и поштивати међународне стандарде.

Звиздић: Никад нисам рекао да ће бити издвојено два милиона КМ за Сребреницу

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да никад није рекао да ће бити издвојена два милиона КМ за инфраструктурне пројекте у општини Сребреница.

“Свечано обећавам да ће Савјет министара издвојити два милиона КМ одмах сутра ако ми ико нађе моју изјаву да сам то рекао. Нигдје не постоји, нити сам икада рекао да ће Савјет министара дати два милиона КМ него сам рекао да ћемо помоћи Сребреници”, рекао је Звиздић на конференцији за новинаре.

Звиздић је нагласио да ће Савјет министара БиХ врло брзо помоћи Сребреници, истичући да је услов за то да Скупштина општине те локалне заједнице има једногласан став за који пројекат средства треба да буду издвојена.

“Када то уради Скупштина општине Сребреница, ми ћемо сигурно издвојити дио новца или финансирати тај пројекат у капацитету у којем то буде могуће”, додао је Звиздић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да пуна два мјесеца чека одговор предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и његовог замјеника Мирка Шаровића на посланичко питање када ће Савјет министара испунити обећање из 2015. године и општини Сребреница уплатити два милиона КМ помоћи за реализацију инфраструктурних пројеката.

“Питање сам поставио 16. априла и одговор чекам два мјесеца. Општина Сребреница, упркос бројним ургенцијама, обећана средства чека три године, а Звиздић и Шаровић ћуте. Сада сам више него сигуран да Звиздић неће да уплати та средства јер је начелник општине 2016. године постао Србин Младен Грујичић, док Шаровић, као и обично, ћути и одобрава Звиздићеве одлуке”, рекао је Кошарац 14. јула Срни.

Током Ивестиционо-развојне конференције, која је одржана у новембру, 2015. године, најављена су и обећана улагања у износу од 13 милиона КМ за конкретне пројекте.

Тадашњи премијер Србије Александар Вучић обећао је пет милиона евра за инфраструктурне пројекте и новац је у неколико транши и исплаћен. Направљени су дјечији вртић, двије производне хале, те дио магистралног пута.

Средства у износу од два милиона КМ, које је обећао предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, никад нису стигла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана