Звиздић о кандидатском статусу, мигрантској кризи и косовским царинама

Срна
Звиздић о кандидатском статусу, мигрантској кризи и косовским царинама

Сарајево - Денис Звиздиц, предсједавајући Вијећа министара БиХ рекао је данас на конференцији за медије у Сарајеву да је утврђен приједлог допуне Закона о судској полицији, те се осврнуо на проблеме мигрантске кризе, чланству БиХ у Европској унији и косовским царинама.

Додао је да је разговарано и о припреми додатних одговора на питања Европске Комисије.

“Не постоје никакви рокови него само препорука да се то уради сто прије. Свједоци сте да је то дошло у вријеме предизборне кампање. Одговори из 34 од 35 радних група су достављени и припремљени за дирекцију за европске интеграције”, казао је Звиздић.

Звиздић тврди да је примљено 95 одсто одговора, а да ће 16 одговора бити примљено накнадно.

“Што се тиче Вијећа министара и механизма координације ова питања могу бити припремљена до краја године и упућена у Брисел”, тврди Звиздић.

Он сматра да БиХ до краја године може добити кандидатски статус.

“Вијеће министара је спремно да прва посјета новоизабраних чланова Предсједништва БиХ буде Бриселу и да они предају одговоре”, каже Звиздић..

Мигрантска криза

На данашњој сједници расправљало се и о мигрантској кризи.

Звиздић је рекао да поједини медији износе податке који нису провјерени.

“Не постоји 20.000 миграната који са ножевима чекају да додју до границе. То су чисте дезинформације”, казао је и додао да је од почетка у БиХ ушло око 20.000 миграната, од чега је захтјев за азил поднијело 1,315 миграната.

Такође, рекао је да је адаптација Ђачког дома у Бихаћу при крају.

Дио миграната враћени су са граничног прелаза Маљевци у Источно Сарајево.

“Надамо се завршетку преговора са Фронтексом, који ће помоћи заштити границу са Србијом и Црном Гором, затим побољшању енергетске ефикасности”, рекао је Звиздић.

Звиздић је рекао да је одобрено преко 4 милиона КМ за изградњу зграде Тужилаштва БиХ, 120 милиона КМ за реконструкцију објеката за смјештај 10.000 повратника.

Царине

На питање о увођењу додатних царина са Косова, Звиздић сматра да је то додатни покушај Косова да привуче пажњу.

“То је кршење ЦЕФТА споразума и не може остати на снази, очекујемо да ће Европска комисија дјеловати и ставити одлуку ван снаге. Ако та одлука потраје БиХ неће присуствовати састанку ЦЕФТЕ”, каже Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана