Zvizdić nema pravo da govori o rokovima

Željka Domazet
Zvizdić nema pravo da govori o rokovima

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić koji je istovremeno i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH uputio je dopis predsjedavajućoj Predstavničkog doma Borjani Krišto i njenom zamjeniku Nebojši Radmanoviću u kojem ih poziva da u toku naredne sedmice bude održana sjednica Kolegijuma ovog parlamentarnog doma.

Zvizdić je u dopisu koji je posjedu “Glas Srpske” predložio da glavna tema i tačka dnevnog reda kolegijuma bude stavljanje u funkciju Predstavničkog doma i sazivanje redovne sjednice na kojoj bi se moglo izvršiti imenovanje parlamentarnih komisija. On napominje da parlamentarne komisije još nisu stavljene u funkciju, iako je Poslovnikom jasno propisan rok za izbor članova komisija i to sedam dana nakon isteka roka za osnivanje klubova poslanika.

- S tim u vezi, posebno ukazujem na činjenicu da u Stručnoj službi Predstavničkog doma trenutno stoji na čekanju veliki broj prijedlog zakona, izvještaja, međunarodnih sporazuma i drugih dokumenata koji su neophodni za normalno funkcionisanje institucija BiH, za ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH, te što je najvažnije za poboljšanje životnog standarda svih građana. U tom smislu, ističem da trenutno na čekanju za pokretanje procedure i uvrštavanje na dnevni red komisija i Predstavničkog doma stoji više od 25 prijedloga zakona, 35 međunarodnih sporazuma, 70 izvještaja i više od 100 drugih različitih akata kao što su informacije, odluke, rezolucije, deklaracije, programi i slično - navodi Zvizdić u dopisu.

On podsjeća da je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma održana 6. decembra prošle i da su prošli svi rokovi za stavljanje Predstavničkog doma u funkciju, pri čemu, kako navodi, kolegijum po poslovniku ima ulogu da “stvara pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i dužnosti poslanika, koji su u  vezi s obavljanjem njihove dužnosti”.

- Kolegijum ima obavezu da se brine o izvršavanju dužnosti poslanika, a među najvažnije se ubraja obaveza prisustva sjednicama Predstavničkog doma i parlamentarnih komisija. Osim toga, sazivanje redovne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se izvršilo imenovanje parlamentarnih komisija je neophodno, kako bi se umanjile već nastale štete po BiH, kao što je neimenovanje delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, te kako bi se izbjegle buduće nepovoljne situacije u koje može BiH biti dovedena zbog nefunkcionisanja najvišeg organa zakonodavne vlasti BiH - navodi Zvizdić.

S druge strane, lider Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Nenad Stevandić kaže da je Denis Zvizdić prekršio čitavu seriju zakona da bi se sada sjetio da treba imenovati parlamentarne komisije.

- Kako se nije sjetio da su prošli svi rokovi za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da je on kao član kolegijuma prvo trebalo da učestvuje u upućivanju tog prijedloga pred poslanike? Ne, nego se sjetio da su prošli rokovi za imenovanje parlamentarnih komisija - kaže Stevandić, dodajući da Zvizdić prvo mora sam sa sobom da vidi gdje je i u kojoj ulozi.

Dvije stolice

 

Denis Zvizdić istovremeno sjedi na dvije stolice, ali po svemu sudeći ni sa jedne ne može adekvatno da obavlja funkciju zbog čega za opstrukcije u formiranju vlasti na nivou BiH i nerad optužuje druge.

U nekoliko navrata su i iz SNSD i HDZ pozivali SDA da prestane sa blokadama i uslovljavanjima i da se vlast koja već osmi mjesec nakon izbora nije formirana, konačno formira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana