Звиздић нема право да говори о роковима

Жељка Домазет
Звиздић нема право да говори о роковима

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић који је истовремено и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ упутио је допис предсједавајућој Представничког дома Борјани Кришто и њеном замјенику Небојши Радмановићу у којем их позива да у току наредне седмице буде одржана сједница Колегијума овог парламентарног дома.

Звиздић је у допису који је посједу “Глас Српске” предложио да главна тема и тачка дневног реда колегијума буде стављање у функцију Представничког дома и сазивање редовне сједнице на којој би се могло извршити именовање парламентарних комисија. Он напомиње да парламентарне комисије још нису стављене у функцију, иако је Пословником јасно прописан рок за избор чланова комисија и то седам дана након истека рока за оснивање клубова посланика.

- С тим у вези, посебно указујем на чињеницу да у Стручној служби Представничког дома тренутно стоји на чекању велики број приједлог закона, извјештаја, међународних споразума и других докумената који су неопходни за нормално функционисање институција БиХ, за испуњавање међународних обавеза БиХ, те што је најважније за побољшање животног стандарда свих грађана. У том смислу, истичем да тренутно на чекању за покретање процедуре и уврштавање на дневни ред комисија и Представничког дома стоји више од 25 приједлога закона, 35 међународних споразума, 70 извјештаја и више од 100 других различитих аката као што су информације, одлуке, резолуције, декларације, програми и слично - наводи Звиздић у допису.

Он подсјећа да је конститутивна сједница Представничког дома одржана 6. децембра прошле и да су прошли сви рокови за стављање Представничког дома у функцију, при чему, како наводи, колегијум по пословнику има улогу да “ствара претпоставке за потпуно остваривање права и дужности посланика, који су у  вези с обављањем њихове дужности”.

- Колегијум има обавезу да се брине о извршавању дужности посланика, а међу најважније се убраја обавеза присуства сједницама Представничког дома и парламентарних комисија. Осим тога, сазивање редовне сједнице Представничког дома на којој би се извршило именовање парламентарних комисија је неопходно, како би се умањиле већ настале штете по БиХ, као што је неименовање делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, те како би се избјегле будуће неповољне ситуације у које може БиХ бити доведена због нефункционисања највишег органа законодавне власти БиХ - наводи Звиздић.

С друге стране, лидер Уједињене Српске и шеф Српског клуба посланика у Представничком дому Ненад Стевандић каже да је Денис Звиздић прекршио читаву серију закона да би се сада сјетио да треба именовати парламентарне комисије.

- Како се није сјетио да су прошли сви рокови за именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ и да је он као члан колегијума прво требало да учествује у упућивању тог приједлога пред посланике? Не, него се сјетио да су прошли рокови за именовање парламентарних комисија - каже Стевандић, додајући да Звиздић прво мора сам са собом да види гдје је и у којој улози.

Двије столице

 

Денис Звиздић истовремено сједи на двије столице, али по свему судећи ни са једне не може адекватно да обавља функцију због чега за опструкције у формирању власти на нивоу БиХ и нерад оптужује друге.

У неколико наврата су и из СНСД и ХДЗ позивали СДА да престане са блокадама и условљавањима и да се власт која већ осми мјесец након избора није формирана, коначно формира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана