Zvizdić negirao srpski identitet

Željka Domazet
Zvizdić negirao srpski identitet

Sarajevo - U moru političkih tema koje su početkom ove godine u žiži interesovanja javnosti u BiH gotovo nezapaženo je prošla čestitka predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je na božićnom prijemu kod mirtopolita dabrobosanskog Hrizostoma čestitajući Božić, Srbe iz BiH nazvao “bosanskim pravoslavcima”.

- Svim bosanskim pravoslavcima i svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Božić i Novu godinu sa željom da ona prođe u miru, blagostanju i dobrom zdravlju - rekao je Zvizdić u Mitropoliji dabrobosanskoj.

Redovni profesor srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Milanka Babić rekla je za “Glas Srpske” da je čestitka vrlo interesantna, jer je u njoj više nego jasna intencija Denisa Zvizdića da čak i tim izuzetno svečanim povodom kakav je proslava Božića, koja je od identitetskog značaja za Srbe, izbjegavanjem njihovog imena u obraćanju - negira njihov identitet.

- Postoje Srbi ateisti, ali ne može se reći, bar koliko je meni poznato, da postoje u BiH pravoslavci koji nisu Srbi, a koji slave Božić 7. januara. To onda znači da se “bosanski pravoslavci” ne smatraju Srbima, nego Bosancima - rekla je Babićeva.

Dodala je da bez obzira na to da li je Zvizdić to rekao svjesno ili nesvjesno na kraju to što je rečeno dobija isto značenje.

- Zašto smatram da je moguće da je to gospodin Zvizdić mogao reći svjesno ili nesvjesno i zašto način oblikovanja takvog izraza ima isto značenje za one kojima je upućen? Kao prvo, taj opisni naziv za Srbe koji žive u regiji BiH, a koji ih konfesionalno-regionalno i određuje kao “bosanske pravoslavce”, ustalio se već odavno u javnom diskursu Bošnjaka - da ne uzvratim istom mjerom i kažem “bosanskih muslimana” - i oni ga doživljavaju i primjenjuju rado kao eufemizam - istakla je Babićeva.

Objasnila je da je eufemizam “ublaženi” izraz za nešto što govornik ne želi da imenuje pravim imenom.

- I sada to otvara brojne konotacije, manje ili više ksenofobične, ali u svakom slučaju kada tendenciozno nazivate Srbe “bosanskim pravoslavcima”, onda propagirate kao osnovnu onu ideju koja je antisrpska, jer ne želite da prihvatite da identitet Srba u BiH postoji u okviru srpskog naroda, koji živi u raznim državama, nego ga svodite na konfesionalnu distinkciju u okviru odvajkada planiranog i kroz istoriju nametanog “bosanskog” kao nacionalnog identiteta svih stanovnika BiH - navela je Babićeva.

Austrougarska politika

 

Politika, koja je izrodila “bosanske pravoslavce” kao eufemizam za Srbe, stara je više od jednog vijeka, pa čak nije ni originalno bošnjačka, nego je austrougarska, kaže Babićeva.

- Može biti da je gospodin Zvizdić, obrativši se tako Srbima, samo postupio prema već formiranoj govornoj navici ili prema onome što mu je samo od sebe “ušlo u uvo” - rekla je Babićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana