Zvizdić i ministri podmetnuli stari raport Parlamentu

Željka Domazet
Zvizdić i ministri podmetnuli stari raport Parlamentu

Sarajevo - Namjera poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH da otvore raspravu o sve izraženijem problemu u vezi sa migrantskom krizom propala je juče jer se u sali nisu pojavili ni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, niti bilo ko od ministara, a poslanicima je dostavljena informacija iz marta prošle godine, iako je migrantska kriza eskalirala prije desetak dana.

Poslanici su dobili materijal Savjeta ministara BiH, ali je Nikola Špirić iz SNSD-a zatražio da im bude razjašnjeno da li je riječ o informaciji iz marta prošle godine ili novoj.

- Da li je ovo neka destrukcija i namjera da nam daju informaciju iz marta prošle godine, a donesena je i nova. Ja imam i novu, žao mi je što je nemate i vi kolege - kazao je Špirić.

On je istakao da informacije sa terena i analitičari govore da u BiH već ima više od 30.000 ilegalnih migranata, ali da se to krije.

- Nema urgentnijeg posla od rasprave o migrantskoj krizi u Parlamentu BiH kako to ne bi predstavljalo bezbjednosni i svaki drugi problem - dodao je Špirić.

Dušanka Majkić iz SNSD-a istakla je da se raspravlja o nekim elementima koji se odnose na 2016. godinu.

- Niti imamo o čemu, niti imamo s kim da raspravljamo. Ovo je dokaz kako se vlast odnosi prema trenutno najvećem problemu u zemlji - kazala je Majkić.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka je kazao da bi bilo najbolje da se do izbora ne sastaju.

- To bi bilo dobro iz dva razloga. Bila bi mirna Bosna i novac koji ovdje trošimo ne bismo trošili, nego bismo ga usmjerili za ove jadne izbjeglice ispod šatora. Ova rasprava zahtijeva prisustvo ministara i predsjedavajućeg, a ovdje niti ko sluša, niti reaguje. Ova migrantska kriza može biti velika kriza za BiH, a nema onih koji bi trebalo da razgovaraju s nama. Nema nam ko odgovoriti da li smo spremni za migrante i šta planiraju uraditi. Ponašanje Savjeta ministara je neodgovorno. Samo nas Bog dragi može sačuvati i vile nas pronosati - kazao je Ahmetović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a istakao je da je informacija zastarjela, a Nikola Lovrinović iz HDZ-a  je predložio da rasprava bude odgođena i da zatraže od Savjeta ministara da sačini novu informaciju, što je i prihvaćeno velikom većinom glasova.

Zvizdić se u Parlamentu pojavio samo na početku zasjedanja i izjavio da će BiH zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prelaz.

- Nećemo dozvoliti prelazak migrantima preko ilegalnih prelaza na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom. Aktuelne su tri rute - prema Bijeljini, Višegradu i Zvorniku i prema Trebinju. Najdominantnija je ona koja ide prema Višegradu i Zvorniku. Odatle se migranti upućuju ka Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu. BiH će poslati note Srbiji i Crnoj Gori u vezi sa pokušajima da određene grupe migranata preusmjere u BiH - naveo je Zvizdić, koji je potom nestao iz Parlamenta BiH.

Sa dnevnog reda je povučen izvještaj Evropske komisije za BiH za 2018. godinu jer ga nije razmatrala Zajednička komisija Parlamenta BiH za evropske integracije. Skinuto je i davanje saglasnosti za ratifikaciju ugovora o finansiranju izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj i za ratifikaciju sporazuma o saradnji Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije u procesu pristupanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana