Звиздић и министри подметнули стари рапорт Парламенту

Жељка Домазет
Звиздић и министри подметнули стари рапорт Парламенту

Сарајево - Намјера посланика у Представничком дому Парламента БиХ да отворе расправу о све израженијем проблему у вези са мигрантском кризом пропала је јуче јер се у сали нису појавили ни предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, нити било ко од министара, а посланицима је достављена информација из марта прошле године, иако је мигрантска криза ескалирала прије десетак дана.

Посланици су добили материјал Савјета министара БиХ, али је Никола Шпирић из СНСД-а затражио да им буде разјашњено да ли је ријеч о информацији из марта прошле године или новој.

- Да ли је ово нека деструкција и намјера да нам дају информацију из марта прошле године, а донесена је и нова. Ја имам и нову, жао ми је што је немате и ви колеге - казао је Шпирић.

Он је истакао да информације са терена и аналитичари говоре да у БиХ већ има више од 30.000 илегалних миграната, али да се то крије.

- Нема ургентнијег посла од расправе о мигрантској кризи у Парламенту БиХ како то не би представљало безбједносни и сваки други проблем - додао је Шпирић.

Душанка Мајкић из СНСД-а истакла је да се расправља о неким елементима који се односе на 2016. годину.

- Нити имамо о чему, нити имамо с ким да расправљамо. Ово је доказ како се власт односи према тренутно највећем проблему у земљи - казала је Мајкић.

Садик Ахметовић из Независног блока је казао да би било најбоље да се до избора не састају.

- То би било добро из два разлога. Била би мирна Босна и новац који овдје трошимо не бисмо трошили, него бисмо га усмјерили за ове јадне избјеглице испод шатора. Ова расправа захтијева присуство министара и предсједавајућег, а овдје нити ко слуша, нити реагује. Ова мигрантска криза може бити велика криза за БиХ, а нема оних који би требало да разговарају с нама. Нема нам ко одговорити да ли смо спремни за мигранте и шта планирају урадити. Понашање Савјета министара је неодговорно. Само нас Бог драги може сачувати и виле нас проносати - казао је Ахметовић.

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић из СДС-а истакао је да је информација застарјела, а Никола Ловриновић из ХДЗ-а  је предложио да расправа буде одгођена и да затраже од Савјета министара да сачини нову информацију, што је и прихваћено великом већином гласова.

Звиздић се у Парламенту појавио само на почетку засједања и изјавио да ће БиХ зауставити проток миграната на сваком дијелу територије који не представља званични гранични прелаз.

- Нећемо дозволити прелазак мигрантима преко илегалних прелаза на граници БиХ са Србијом и Црном Гором. Актуелне су три руте - према Бијељини, Вишеграду и Зворнику и према Требињу. Најдоминантнија је она која иде према Вишеграду и Зворнику. Одатле се мигранти упућују ка Сарајеву и Унско-санском кантону. БиХ ће послати ноте Србији и Црној Гори у вези са покушајима да одређене групе миграната преусмјере у БиХ - навео је Звиздић, који је потом нестао из Парламента БиХ.

Са дневног реда је повучен извјештај Европске комисије за БиХ за 2018. годину јер га није разматрала Заједничка комисија Парламента БиХ за европске интеграције. Скинуто је и давање сагласности за ратификацију уговора о финансирању изградње аутопута Бањалука - Добој и за ратификацију споразума о сарадњи Савјета министара БиХ и Владе Србије у процесу приступања ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана