Zvizdić: Verifikovana gotovo polovina odgovora na Upitnik

Srna
Zvizdić: Verifikovana gotovo polovina odgovora na Upitnik

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je danas da su do sada u svim tijelima mehanizma koordinacije verifikovani definisani odgovori na Upitnik Evropske komisije za 17 poglavlja, što je nešto manje od 50 odsto od ukupnog broja pitanja ili 6.000 do 7.000 stranica materijala.

Zvizdić je na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon sjednice Savjeta ministara, rekao da bi narednih dana trebalo da počne prevođenje ovih usaglašenih odgovora.


"To je prva faza prevoda Upitnika, a dok ona bude realizovana biće završeni i pirpremljeni odgovori na pitanja i za ostala poglavlja. Očekuje se da neće biti veliki broj neusaglašenih odgovora u okviru radnih grupa, a ona koja to budu biće dogovarana u Kolegijumu za evropske integracije", pojasnio je Zvizdić.

On kaže da je optimista da će BiH do kraja godine pripremiti prevedeni Upitnik i uputiti ga Briselu.

Zvizdić ističe da nakon određenog perioda blokada i opstrukcija u proteklih par mjeseci sva tijela mehanizma koordinacije funkcionišu u skladu sa predviđenim procedurama, što je rezultiralo dinamikom kakva je trebalo da bude na početku godine.

Govoreći o izmjenama Zakona o akcizama, Zvizdić je rekao da nije veliki optimista da će prijedlog koji je Savjetu ministara uputio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH biti usvojen, jer je riječ o tekstu zakona kakav je već bio u proceduri.

"Potrebno je uraditi dodatne napore da se tekst poboljša u smislu jasne namjene sredstava i frekventnijeg i transparentnijeg informisanja javnosti o iznosima prikupljenih i raspoređenih sredstava i njihove konačne namjene", rekao je Zvizdić.

Kada je riječ o izgradnji puta Beograd-Sarajevo, Zvizdić kaže da na nivou BiH nije postignut dogovor o trasi dijela tog puta kroz BiH.

"Ovaj put moramo postići konsenzus i dogovor unutar BiH, ali bi on trebalo da bude baziran na opravdanim ekonomskim, privrednim, geografskim i drugim razlozima, a nikako da to bude odraz politikanstva, političkog prepucavanja", rekao je Zvizdić.

On je najavio da će ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko ovih dana na sastancima sa resornim entitetskim ministrima i članovima Savjeta ministara predložiti jednu ili dvije trase puta, nakon čega će se nastojati postići konsenzus.

Zvizdić je rekao da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara razmatran Nacrt zakona o obezbjeđenju depozita u bankama BiH koji bi trebalo da bude usvojen na narednoj sjednici i upućen u dalju proceduru.

"Došlo je do određenih izmjena koje je uradio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita u bankama BiH. Oni su na bazi diskusija na sjednicama Savjeta ministara i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poboljšali zakon i uskladili ga sa ukupnim tendencijama paketa zakona u vezi sa bankarskim sistemom", rekao je Zvizdić.

On kaže da su entiteti usvojili po dva zakona i da se sada čeka ovaj peti koji je na neki način krovni u toj oblasti.

"Time se završava paket zakona u vezi sa bankarskim sistemom i realizuje prethodna mjera Međunarodnog monetarnog fond koja je postavljena BiH", rekao je Zvizdić i dodao da taj zakon nikako ne znači formiranje neke nove agencije, kao što je bilo različitih ideja prošli put.

Zvizdić je rekao da je danas usvojena i Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala za period 2017-2020. godina čime je zaokružen paket strategija, jer su ranije usvojene strategije za borbu protiv korupcije i za borbu protiv svih oblika ekstremizma.

On je naveo da od oktobra prošle godine u svakom kvartalu rastu direktne strane investicije u BiH.

"Za prvih pet mjeseci ove godine to je nešto više od 400 miliona, što je za 66 odsto više nego u istom periodu prošle godine", rekao je Zvizdić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana